Uspješni rezultati

Podravka prva prema broju zaposlenih te druga prema neto dobiti među prehrambenim tvrtkama

08:00h
0
Podravka // Foto: Matija Gudlin

Podravka je i na drugom mjestu prema ostvarenoj neto dobiti, koja iznosi 157 milijuna kuna.

Podravka je među prvih pet poduzetnika u Hrvatskoj koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda po ukupnom prihodu, neto dobiti i broju zaposlenih.

To je vidljivo prema podacima iz obrađenih financijskih izvještaja iz 2015. godine koje je objavila FINA.

Po ukupnom prihodu, Podravka je na trećem mjestu s 2,03 milijarde kuna, iza prvoplasirane Vindiije i PIK Vrbovca na drugom mjestu. Time je i prestigla prehrambene divove kao što su Dukat i Ledo na četvrtom i petom mjestu po ukupnim prihodima.

Podravka je i na drugom mjestu prema ostvarenoj neto dobiti, koja iznosi 157 milijuna kuna. U toj kategoriji prestigao ju je samo Ledo sa 168 milijuna kuna dobiti, dok je daleko iza sebe ostavila PIK Vrbovec na trećem mjestu s 91,5 milijun kuna neto dobiti.

Ono gdje je Podravka u 2015. godini imala primat među poduzetnicima u prehrambenom sektoru je broj zaposlenih.  Podravka je prošle godine, prema podacima iz FINA-e imala 3053 zaposlene osobe, dok je prvi sljedeći poduzetnik PIK Vrbovec s 1950 zaposlenih.

U 2015. godini u Hrvatskoj ukupno je poslovao 1721 poduzetnik čija je pretežita djelatnost proizvodnja prehrambenih proizvoda, kod kojih je bilo 43.588 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 4,5 posto, navode iz FINA-e. Proizvođači prehrambenih proizvoda iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 931,5 milijuna kuna, što je povećanje neto dobiti za 43,7 posto.

Zanimljivo je napomenuti i da je Koprivničko-križevačka županija druga u Republici Hrvatskoj prema ostvarenim prihodima po prehrambenom poduzetniku s 45,5 milijuna kuna dobiti, tik iza Varaždinske županije koja je ostvarila 47,6 milijuna kuna dobiti po poduzetniku.

čitam...