Podravka // S Lukom Nižetićem u Zdravi odmor

09:14h
0
Foto: Podravka

Školski obrok morao bi biti maštovit, ukusan, zdrav i pružati gastronomski užitak kako bi ga prihvatila većina osnovaca – poručili su učenici OŠ Ive Andrića iz Zagreba koji su u petak, 2. listopada, dio nastave posvetili pravilnoj prehrani. Svoja razmišljanja o tome što je zdravo, kako i kada jesti izrazili su na „Spikaonici” koju je u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirao Večernji list u sklopu predstavljanja Podravkinog projekta Zdravi odmor.


Treba li pizzu izbaciti iz školskih jelovnika, kako „natjerati” djecu jesti brokulu i koliko se škola treba uopće miješati u razvijanje zdravih prehrambenih navika bile su teme o kojima su živo raspravljali članovi debatnog kluba, ali i brojni slušatelji. Živost cijeloj debati dala su razmišljanja „ambasadora” pjevača Luke Nižetića, inače velikog zagovornika zdravog načina prehrane i vrsnog kuhara te Podravkine nutricionistice Davorke Gajari koja je sudjelovala u osmišljavanju zdravih i finih školskih jelovnika.

„Kad sam ja išao u školu nitko nije brinuo o našoj prehrani za vrijeme nastave, mogli smo birati između dviju vrsta krafni, a danas eto zahvaljujući Podravki razvijen je cijeli projekt preko kojeg možete naučiti što i kako jesti da biste dobili dovoljno energije za učenje, rasli zdravo i što je jednako važno, uživali u hrani. Za razliku od mene koji kao dijete nisam mogao, a ni znao birati, vi danas imate izbor. Moja preporuka je da to bude zdrava hrana.” – istakao je Luka koji je s djecom i zapjevao pripremajući tjesteninu bologneze, kao primjer jela koje može biti zdravo kada se priprema na način i s namirnicama prilagođenima djeci.

Koristeći pomalo mrkvu i celer te puno rajčice, Luka je zajedno s Podravkinim promotorima kulinarstva pripremio pravu deliciju – svih 450 porcija jela učenici OŠ Ive Andrića pojeli su u tili čas.

Pokazalo se tako da zdravo može biti i fino što je i jedan od ciljeva projekta Zdravi odmor kojim Podravka nastoji širiti svijest o važnosti školskog obroka, a još više o njegovoj usklađenosti s pravilima ispravne prehrane, te poboljšati prehrambene navike učenika.

Kroz spomenuti projekt Podravka pomaže školama sastavljati nutritivno uravnotežene jelovnike koji istovremeno odgovaraju navikama i potrebama djece. Pored ostalog, to čini i putem web-stranice Zdravi odmor na kojoj se nalazi niz korisnih tekstova i savjeta o prehrani djece s ciljem edukacije djece, roditelja i nastavnika.

čitam...