Podravka se dokapitalizira sa 100 milijuna eura i preuzima ljubljansko Žito?

08:06h
0
Ilustracija

Država bi uskoro mogla ostati bez kontrolnog paketa dionica u Podravki. Iz izvora bliskog Nadzornom odboru Podravke, Večernji list neslužbeno doznaje kako je Uprava koprivničke kompanije pokrenula proces koji bi trebao dovesti do dokapitalizacije u iznosu od 100 milijuna eura. Time bi udjel države s aktualnih 26,5 % pao na oko 15 % vlasništva.

Za takav bi potez suglasnost trebali dati Vlada RH i obvezni mirovinski fondovi (koji drže 33,7 posto vlasničkog udjela), što navodno ne bi trebalo biti upitno. Dokapitalizacija bi navodno trebala krenuti u srpnju ove godine.

– Podravka kontinuirano razmatra razne mogućnosti financiranja svojeg budućeg organskog i anorganskog rasta, no u ovome trenutku nikakva konkretna odluka po tom pitanju nije donesena. Ako i kada bude, na vrijeme ćemo, prema pravilima Zagrebačke burze i Hanfe, obavijestiti javnost – prenio je Večernji list izjavu iz Korporativnih komunikacija Podravke.

Prema izvorima Večernjeg lista, Podravka svježim kapitalom preuzelo ljubljansko Žito za oko 60 milijuna eura, i to nedugo nakon što je odustala od vlastitog pekarskog biznisa. 

Žito grupa, osim kruha, proizvodi i tjestenine, rižu, pahuljice, čokolade, bombone, čajeve, začine, a ima i program smrznute hrane.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li što biti od prodaje državnog dijela dionica radnicima ili građanima Koprivnice na način kako su o tome pred par dana govorili gradonačelnica Vesna Želježnjak i njen zamjenik Mišel Jakšić. Oni smatraju da bi upravo Podravkini radnici i Koprivničanci trebali imati prednost pri otkupu državnog dijela Podravkinih dionica.