Rezultati poslovanja

Podravka u 2015. ostvarila dobit od 398 milijuna kuna

11:11h
0
Zvonimir Mršić, predsjednik Podravkine uprave // Foto: Arhiva
Zvonimir Mršić, predsjednik Podravkine uprave // Foto: Ivan Brkić

“Protekla godina ostat će zapisana u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti po cijelom nizu značajnih projekata koje smo sproveli, a čiji rezultati već sada dolaze do izražaja. Realizirali smo najveću akviziciju u povijesti Podravke, Žito Ljubljana s kojom ćemo dosegnuti dugoočekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda”, istaknuo je predsjednik uprave Zvonimir Mršić.

Grupa Podravka u prošloj, 2015. godini ostvarila je rekordnu neto dobit u iznosu od 398 milijuna kuna. S obzirom na to da je godinu ranije neto dobit bila 92,5 milijuna kuna, u koprivničkoj kompaniji, na čiji su rast, među ostalim, utjecali pozitivan efekt od kupnje ljubljanskog Žita i ostvareni porezni prihod povezan s dobivenim poticajima za izgradnju novih Belupovih tvornica u Koprivnici, imaju puno razloga za zadovoljstvo.

“Protekla godina ostat će zapisana u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti po cijelom nizu značajnih projekata koje smo sproveli, a čiji rezultati već sada dolaze do izražaja. Realizirali smo najveću akviziciju u povijesti Podravke, Žito Ljubljana s kojom ćemo dosegnuti dugoočekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda i pozicionirati Grupu Podravka u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria”, istaknuo je predsjednik Podravkine uprave Zvonimir Mršić i dodao kako su dokapitalizirali kompaniju s izdavanjem novih 1,7 milijuna redovnih dionica i na taj način unijeli u kompaniju svježi kapital u iznosu od 510 milijuna kuna što investiraju u svoj daljnji razvoj.

“Započeli smo s izgradnjom dviju novih tvornica Belupa što s ukupnom vrijednosti od 51 milijun eura predstavlja najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj. Ovo su samo neki od važnijih projekata koje smo realizirali, a pred nama je vrijeme novih izazova i snaženja kompanije s ciljem stvaranja najveće međunarodne kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj – poručio je Mršić.

Podravka je objavila da su u prošloj godini ostvarili rast prihoda od prodaje od 7,8 posto i iznosili su 3,78 milijardi kuna. Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od 2,97 milijardi kuna, što predstavlja rast od 11,6 posto.

“Na rast prihoda od prodaje pozitivan utjecaj od 239,3 milijuna kuna dolazi i sa strane Grupe Žita čiji su prihodi uključeni od 01. listopada 2015. godine. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrane porasli su za 13,8 posto i time u potpunosti nadoknadili niže prihode od prodaje trgovačke robe. Kada je riječ o neto dobiti, segment Prehrane je u 2015. godini ostvario 210,8 milijuna kuna neto dobiti što predstavlja snažan rast ovog pokazatelja profitabilnosti u odnosu na godinu ranije kada je on iznosio 28,8 milijuna kuna”, priopćili su iz koprivničke kompanije.

Prihodi od prodaje u području Farmaceutike iznosili su 805,7 milijuna kuna, što predstavlja pad od 4,1 posto u odnosu na 2014. godinu. U kompaniji to pravdaju negativnim utjecajem propisanog smanjenja cijena lijekova na recept od strane HZZO-a te deprecijacijom ruske rublje. Neto dobit segmenta Farmaceutike u protekloj godini iznosila je 187,3 milijuna kuna.

“Na značajan rast neto dobiti Farmaceutike utjecaj je imao ostvareni porezni prihod povezan s dobivenim poticajima za izgradnju novih tvornica Belupa”, poručuju iz tvrtke.

Glavni pokretač rasta u Grupi Podravka u prošloj godini bilo je tržište Adria s 11,4 posto višim prihodima od prodaje.

“Rast prihoda od prodaje ostvarile su i regije Europa (4,7 posto) te regija Nova tržišta (7,6 posto). Jedina regija koja bilježi pad prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije (-18,1 posto) je regija Rusija, ZND i Baltik. Utjecaj tečajnih razlika na prihode ove regije iznosio je negativnih 57,8 milijuna kuna, ponajviše uslijed deprecijacije ruske rublje”, ističu iz Podravke.

Dodajmo i daje cijena dionice Podravke u 2015. godini porasla za 13,8 posto.

čitam...