15.1 C
Koprivnica
Nedjelja, 26. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NUTRITIVNA STRATEGIJA

Podravka u devet godina u proizvodima smanjila količinu soli za 300, šećera za 1423 tone, u nove će ugrađivati sastojke za zdravu i uravnoteženu prehranu
P

Svega 5% građana starijih od 16 godina zna koliki je dnevni preporučeni unos soli, a to je pet grama prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Za šećer je preporuka dnevnog unosa 25-50 grama što pak zna svega 2% građana.

Ne propustite

Kako bi pridonijeli osvješćivanju i informiranju građana i potrošača o značajkama i pozitivnim promjenama prehrambenih navika Podravka je unazad devet godina korigirala svoje proizvode i nastavlja s njihovim prilagođavanjem.

Koprivnička kompanija svojom nutritivnom strategijom za razdoblje do 2027. potvrđuje usmjerenost na zdravu, uravnoteženu te održivu prehranu kroz razvoj novih i inoviranih proizvoda.

Podravka će svoju široku ponudu proizvoda nastaviti prilagođavati i nadopunjavati u skladu sa zdravstvenim preporukama, prehrambenim trendovima i potrebama potrošača što uključuje proizvode s manjim udjelom soli i dodanih šećera, obogaćene vlaknima, bjelančevinama, vitaminima i mineralima kao i proizvode bazirane na voću, povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, biljnim izvorima proteina i slično, poručili su iz kompanije.

Podravka je inicijalnu nutritivnu strategiju donijela 2014. te je od tada u svojim proizvodima ukupno smanjila količinu soli za 300 tona, a šećera za 1423 tone. Sol se smanjivala najvećim dijelom u asortimanu juha, jušnih kocki, Fant i mesnih proizvoda. Šećer se najviše smanjivao u dječjoj hrani, žitaricama za doručak i voćnim namazima.

Podravka
Foto: Ivan Balija

Osim prilagodbe receptura postojećih proizvoda koje su provedene na način da su sačuvani njihovi prepoznatljivi i potrošačima omiljeni okusi, razvijani su i novi proizvodi koji podržavaju uravnoteženu prehranu ili odgovaraju pojedinim životnim potrebama. Ponuda je obogaćena nizom novih proizvoda bez aditiva, pojačivača okusa i bojila, sa specifičnim benefitima kao što su proizvodi bez glutena, proizvodi obogaćeni proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i sl.

Osim toga, Podravka je smanjila korištenje palmine masti i koristi RSPO palminu mast te uz to lansirala linije BIO proizvoda kao i proizvode za vegetarijance i vegane.

Nutritivna strategija koja se odnosi na razdoblje do kraja 2027. godine definira nekoliko ključnih ciljeva među kojima i to da će u 75 posto novih i inoviranih proizvoda smanjiti prosječni sadržaj soli i šećera za 20%, isto tako u njih će ugraditi najmanje jedan sastojak koji podržava zdravu i uravnoteženu prehranu kao što su vlakna, bjelančevine, vitamini i minerali. Najmanje 40% novih i inoviranih proizvoda bazirat će se na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, biljnih izvora proteina i slično dok će svi proizvodi podržavati održivu prehranu.

– Nutritivna strategija Grupe Podravka na liniji je sa suvremenim, nacionalnim, europskim i svjetskim inicijativama koje oblikuju i usmjeravaju prehranu prema održivijim obrascima. Ona predstavlja okvir za razvoj proizvoda unutar svih Podravkinih kategorija koji svojom nutritivnom kvalitetom, sastavom i komunikacijom trebaju motivirati i usmjeravati potrošače prema usvajanju principa održive prehrane kao prvog izbora za pojedinca i obitelj. Najvažnija poruka koju kroz zacrtane ciljeve nutritivne strategije želimo poslati je ta da Podravkini proizvodi mogu pomoći u unaprjeđenju prehrane potrošača –  objasnila je Davorka Gajari, direktorica Senzorike i nutricionizma u Podravki.

Podravka
Foto: Ivan Balija

Podravka je zajedno s Ipsosom provela i istraživanje među hrvatskim građanima o prehrambenim navikama koje je pokazalo da 36% ima neke zdrave prehrambene navike pri čemu se najčešće ističe izbjegavanje brze hrane (37%), izbjegavanje slane hrane (22%) i hrane koja deblja (21%). Istodobno 47% građana priznaje da ima neke nezdrave prehrambene navike, među kojima najčešće navode nedovoljnu konzumaciju voća i povrća (40%) te uživanje u hrani koja nije najbolja za zdravlje (36%).

Kad je u pitanju konzumacija soli i šećera većina o tome ne vodi računa. Samo 36% građana pazi na unos soli, dok o konzumaciji šećera brine 44% građana. Pri tome svega 5% građana starijih od 16 godina zna koliki je dnevni preporučeni unos soli, a to je pet grama prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Za šećer je preporuka dnevnog unosa 25-50 grama što pak zna svega 2% građana. Također, građani većinom ne čitaju deklaracije prehrambenih proizvoda kako bi se upoznali s njihovim sastavom, to čini 31% ispitanika.

– Ovi podaci nam govore da postoji prostor za poboljšanje informiranosti naših građana o važnosti kontrole unosa soli i šećera, ali i općenito usvajanju zdravih prehrambenih navika. Zato našu nutritivnu strategiju za razdoblje do 2027. godine prati i kampanja kojom građanima komuniciramo što smo sve do sada napravili i na čemu sve radimo kako bismo s našim proizvodima podržali pozitivne promjene prehrambenih navika. Time sa svoje strane želimo pridonijeti osvješćivanju i informiranju građana i potrošača o ovoj važnoj temi –
zaključila je Sanja Garaj Miloš, direktorica Korporativnog marketinga Podravke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

vrhunski proizvodi

FOTO Namjesniki imaju 400 košnica koje sele po cijeloj Hrvatskoj, medna rakija najbolja im je u državi, a med ponajbolji u svijetu, što potvrđuje...

Nakon što su se pred četiri godine okitili sa tri zlatne medalje za kvalitetu svog meda u Londonu, obitelj...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti