Podravka zatvara tvornicu u Poljskoj i seli proizvodnju u Koprivnicu

09:17h
0
Podravkina seli proizvodnju u Koprivnicu // Foto: Koprivnica.net

Podravka će do kraja ožujka sljedeće godine prekinuti proizvodnju u svojoj tvornici u Poljskoj, te će je preseliti u Koprivnicu. Odluka je donesena u interesu daljnje racionalizacije poslovanja, a odnosi se na tvornicu u Kostrzynu koja posluje u okviru Podravkinog ovisnog društva Podravka Polska Sp.z.o.o.

 

Proces prestanka proizvodnje u Poljskoj počeo je 15. prosinca 2014. godine, a trebao bi biti dovršen do 30. ožujka 2015. godine. Kroz program zbrinjavanja viška radnika očekuje se da će biti isplaćene otpremnine za oko 45 radnika.

Procjenjuje se da će negativan utjecaj prestanka proizvodnje u Poljskoj u 2014. godini iznositi oko 20,6 milijuna kuna, od kojih se najznačajniji odnosi na jednokratan otpis imovine i rezervacije za otpremnine radnika.
– Odluka o zatvaranju proizvodnih kapaciteta u Poljskoj neće imati nikakav negativan utjecaj na prodaju Podravke u Poljskoj te će se i nadalje raditi na širenju postojećeg asortimana proizvoda koji se nudi tamošnjim potrošačima – priopćeno je iz koprivničke kompanije.

Podravkino vodstvo smatra da će preseljenje proizvodnje u Koprivnicu povećati iskorištenost proizvodnih kapaciteta te očekuju efikasnije poslovanje, odnosno smanjenje troškova po jedinici proizvoda i niže troškove zaposlenika. Stoga vjeruju da će odluka imati pozitivne utjecaje na poslovanje u sljedećoj godini. Glavni je razlog taj što je tvornica u Poljskoj otvorena u vrijeme dok Hrvatska još nije bila u Europskoj uniji, a nakon ulaska u zonu slobodnog kretanja robe između zemalja članica EU više nema potrebe za dislociranom proiozvodnjom.