Podravska banka zatražila ovrhu nekretnina Sloge d.d.

17:02h
0

090812-sloga2-mStečajni upravitelj Sloge d.d. Franjo Otročak dobio je danas rješenje Općinskog suda u Koprivnici kojim se na zahtjev Podravske banke nad tom tvrtkom pokreće ovršni postupak. Banka želi prodaju upravne zgrade i proizvodnih pogona u Miškininoj ulici (deset tisuća četvornih metara zemljišta) te trgovine pored gradske tržnice (512 kvadrata plus još toliko zemljišta) kako bi naplatila 14 milijuna kuna potraživanja. Otročak je najavio da će se žaliti na to rješenje Županijskom sudu u Koprivnici te da banka svoja potraživanja neće tako brzo naplatiti:
– Žalba obustavlja ovrhu, a u utorak ću razgovarati s vodećim ljudima Podravske banke i pokušati ih nagovoriti da se predomisle, jer vjerujem da su postupili ishitreno. Naplata njihovih potraživanja, naime, nije upitna, a i ne vjerujem da si žele stvoriti probleme s radnicima Sloge koji kod njih imaju tekuće račune, kredite i slično.

Zahtjev za ovrhu došao je u najnezgodnijem trenutku, jer će Sloga obuća sutra ponuditi 337 od 397 radnika svoje tvrtke-majka Sloge d.d. u stečaju da potpišu ugovore o radu na tri mjeseca s mogućnošću produženja na neodređeno vrijeme. Predsjednik uprave Sloge obuća Darko Šket kaže da radnicima 10. rujna ističe otkazni rok u Slogi d.d. te da prihvaćanjem ugovora na određeno vrijeme neće prekidati radni odnos:

– Ugovor na određeno vrijeme je najbolji za radnike, jer ne bi izgubili prava na Zavodu ako bi Sloga obuća zbog smanjenog poslovanja ostala bez narudžbi, a oni bez posla. Takoder, Sloga će u slučaju otpuštanja dijela radne snage izbjeći otkazne rokove, otpremnine i druge probleme kojih ionako ima previše.

090814-sket2-mŠket je objasnio i zašto 60 radnika neće biti ponuđeni novi ugovori o radu:
– Tridesetak zaposlenih je još u Slogi d.d. ušlo u program zbrinjavanja viška radne snage, a 38 neće prijeći jer ne zadovoljavaju ni minimum radnih obaveza. Zbog iznimno slabog učinka i prelaska na jednosmjenski rad “otpada” 17 radnika iz šivaone, montaže i finiša, osam radnica ide raditi u druge tvrtke, 11 ih je na porodiljnom, a nekoliko zbog drugih razloga neće dobiti ugovor o radu dok se ne vrate na radna mjesta.

Šket je dodao da se stečajnom upravitelju Sloge d.d. Franji Otročaku do sada javilo 23 vjerovnika i da potražuju ukupno 74 milijuna kuna – najviše, 25 milijuna kuna, potražuje Ministarstvo financija, a slijede Podravska banka (14 milijuna kuna), radnici (sedam milijuna), Podravka (pet milijuna), Hrvatska poštanska banka (4,2 milijuna), Croatia osiguranje (dva milijuna) i Grad Koprivnica (milijun kuna), a još se čekaju potraživanje Fonda za privatizaciju, koje bi moglo iznositi oko pet milijuna kuna.

090903-sloga-m– Rok za podnošenje potraživanja je tri mjeseca nakon prvog ispitnog ročišta na Trgovackom sudu u Bjelovaru, kada će se i konkretizirati nastavak stečaja, odnosno idemo li u rasprodaju imovine, ili restrukturiranje poslovanja, odnosno prihvaćanje zamjene potraživanja za udio u Slogi obuca. Konačnu odluku donose vjerovnici, no zbog pokretanja ovrhe mi se čini da Podravska banka želi unovčiti hipoteke – rekao je Šket i dodao da ga takav ishod ne brine, jer je još uvijek aktualna ideja izgradnje nove tvornice u industrijskoj zoni Dravska.

Ovlašteni vještak je 2007. godine imovinu Sloge d.d. procijenio na 88 milijuna kuna, od kojih 42 milijuna otpada na upravnu zgradu i tvornicu u Miškininoj ulici, no Šket tvrdi da su to relativni iznosi jer, primjerice, građevinari ne bi deset tisuća četvornih metara zemljišta u središtu Koprivnice platili oko 5,5 milijuna eura.

– Zemljište, zgrade, strojevi, komunalni doprinosi i drugi troškovi izgradnje tvornice veličine Sloge prema procjenitelju vrijede 42 milijuna kuna, no procjena će biti ponovljena. Što se tiče Sloge obuća u njezin je temeljni kapital iz Sloge d.d. preneseno 33 tisuće četvornih metara zemljišta u Dravskoj, koje vrijedi 17 milijuna kuna, zatim 1100 četvornih metara zemljišta u Bardekovoj ulici kod tržnice na kojem su kuća i 512 kvadrata poslovnog prostora, koji vrijede 2,2 milijuna kuna te 80 kvadrata prodajnog prostora u središtu Koprivnice vrijednog 620 tisuća kuna i 86 tisuća kuna vrijedan mali skladišni prostor pored tržnice – nabrojao je Šket.

Nije, medutim, rekao da je dio tog temeljnog kapitala već u startu hipotekarno opterećen. Naime, osim na trgovini pored tržnice hipoteka je i na dijelu zemljišta u Dravskoj na kojem bi trebala biti izgrađena tvornica (Hrvatska poštanska banka, četiri i pol miliuna kuna) te na trgovini u središtu grada, no Otročak je stao u njegovu obranu i naglasio da to nisu novčane obaveze koje bi na bilo koji način mogle ugroziti izlazak Sloge iz krize.