Nova razina transparentnosti

Podravska općina prva će u državi baš svima dati da vide uplate i isplate iz proračuna

Taj sustav prema svemu sudeći neće biti identičan kao onaj Grada Bjelovara, no služit će istoj svrsi - pružiti transparentan uvid u proračun.

19:08h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Općina Novigrad Podravski prva će u županiji slijediti primjer koji je postavio Grad Bjelovar i njegov gradonačelnik Dario Hrebak i pružiti svima uvid u uplate i isplate iz svog proračuna.

Podsjetimo, Bjelovar je postao nacionalna vijest kada je u veljači ove godine predstavio aplikaciju kojom su građani, ili svi zainteresirani, mogli vidjeti na što se troši svaka kuna iz proračuna. Sada će nešto slično uvesti i Novigrad Podravski.

Sustav bi trebao proraditi od 1. siječnja 2020. godine, a načelnik Zdravko Brljek (SDP) pojasnio je o čemu se radi na svom Facebook profilu.

Foto: Matija Gudlin
Zdravko Brljek // Foto: Matija Gudlin

– Ako uspije (a trebalo bi) ovo što sadrži malo prije potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji, koliko je meni poznato, Općina Novigrad Podravski biti će prva Općina u državi čije financijsko poslovanje, tj. sva plaćanja i uplate iz općinskog računa mogu vidjeti svi koji to žele iz svoje kuće preko interneta na svojem kompu (ili mobitelu). Takav projekt za sada ima jedino Grad Bjelovar s time da su ga oni platili preko 200.000 kuna, a naš bi trebao koštati ispod 20.000 kuna – zadovoljan je Brljek.

Taj sustav prema svemu sudeći neće biti identičan kao onaj Grada Bjelovara, no služit će istoj svrsi – pružiti transparentan uvid u proračun.

– Možda naš neće biti baš tako sofisticiran, ali važno je da se jasno vidi kuda i kako se troše općinski novci – napisao je Brljek.

Ugovor za izradu programa potpisan je s tvrtkom Profing d.o.o.

čitam...