GOLEMI IZNOS

Podravski direktor prevario banku i dobio 5,5 milijuna eura kredita, a znao je da ga neće moći vratiti

Lagao je da zalihe robe nisu opterećene i da mogu poslužiti kao instrument osiguranja.

10:53h
0
Ilustracija // Foto: Envato Elemenets

Veliki slučaj prijevare, uz koji ide krivotvorenje službene ili poslovne isprave, istraživali su varaždinski policijski službenici. U današnjem izvješću susjedne policijske uprave stoji kako je osumnjičen 41-godišnji direktor trgovačkog društva čije je sjedište u Koprivnici.

Prema policiji, od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine u jednoj banci u Varaždinu pokušavao je doći do kredita, i to tako što je tvrtka dala zalog na svoje pokretnine i zalihe robe koje su, a toga je bio svjestan, već bile u zalogu druge banke. Zapravo je lagao da zalihe robe nisu opterećene i da mogu poslužiti kao instrument osiguranja.

A da je riječ o velikoj prijevari, svjedoči podatak o 5,5 milijuna eura, što je iznos kredita koji je želio dobiti, premda je znao kako isti neće moći uredno vratiti. U konačnici, banka je kredit odobrila i isplatila, da bi se potom dogodio očekivani scenarij – kredit nije mogao biti vraćen.

– Također je utvrđeno da je prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi trgovačkih društva iz inozemstva, za koje se dokumente kasnije ispostavilo da su lažne poslovne isprave. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – stoji u izvješću PU varaždinske.