Institut za javne financije

Nekoliko podravskih općina među najtransparentnijima u Hrvatskoj

11:14h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Đelekovec, Gola i Pitomača su među 15 općina u Hrvatskoj koje su objavile Proračun za građane, a Hlebine su među općinama koje imaju jasne i ažurne te dobro organizirane stranice.

Institut za javne financije u Zagrebu proveo je analizu proračunske transparentnosti u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, u kojem su gledali objavljene dokumente vezane za proračun u županijama, gradovima i općinama.

Među općinama koje su proglašene najtransparentnijima u Hrvatskoj našle su se i četiri podravske općine – Đelekovec, Gola, Pitomača i Hlebine.

Provedenom analizom se željela utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica.

U rezultatima analize istaknuto je kako je prosječna transparentnost općina jedva dovoljna, a takve su prosječno i njihove mrežne stranice, no da ima i odličnih primjera koje valja istaknuti.

Hlebine su se našle na listi općina koje imaju izrazito dobro organizirane, jasne i ažurne stranice.

S druge strane, Proračun za građane objavilo je samo 15 općina (3,5%), a među 15 istaknutih, uz naše tri općine – Đelekovec, Gola i Pitomača, nalaze se još i: Bizovac, Kistanje, Konavle, Kostrena, Lovran, Mače, Nuštar, Orehovica, Radoboj, Starigrad, Sveti Križ Začretje i Viškovo.