HRT-ov kontrolor obilazi Koprivnicu

Poduzetnici i građani iznervirani zbog dobivanja brojnih kazni i zaostalih pristojbi od HRT-a

20:00h
0
Foto: ilustracija

Uostalom, nikada niti ne slušamo HRT-ov program. No, njega to ne zanima i svejedno prijeti kaznama. Napadan je, neugodan i svadljiv, malo me ga je i strah dok dođe, rekla nam je S.D.

Ovih dana u Koprivnici na vrata mnogih tvrtki, ureda, trgovina, kuća i stanova kuca HRT-ov kontrolor. Cilj mu je, naravno, provjeriti tko plaća, a tko ne plaća pristojbu te mu, ukoliko to ne čini, naplatiti kaznu.

Nezadovoljstvo građana izaziva činjenica da nije potrebno gledati HRT programe da bi se plaćala pristojba od 80 kuna mjesečno. Nije potrebno niti slušati HRT-ove radijske programe. Čak nije potrebno niti imati TV ili radio prijamnik u svom prostoru – dovoljno je posjedovati računalo, tablet, pametni telefon ili bilo što drugo što ima mogućnost prijama programa.

Tako je i HRT-ov djelatnik krenuo u čistku Koprivnicom u potrazi za neplatišama, a takve nije teško naći.

– Pokušavao mi je naplatiti, prijetio je kaznom od 5000 kuna, no rekla sam mu da nema šefice. Rekao je da će uz 5000 kuna naplatiti još 2000 za odgovornu osobu, no zasad mu nismo ništa platili. Imamo radio u trgovini koji je uredno prijavljen na ZAMP i mislimo da je to dovoljno. Uostalom, nikada niti ne slušamo HRT-ov program. No, njega to ne zanima i svejedno prijeti kaznama. Napadan je, neugodan i svadljiv, malo me ga je i strah dok dođe – rekla nam je S.D., djelatnica u jednoj koprivničkoj trgovini.

Treba napomenuti da je plaćanje doprinosa ZAMP-u (Službi zaštite autorskih muzičkih prava) odvojeno od plaćanja pretplate HRT-u, kao što se navodi na ZAMP-ovim stranicama.

Lacković želi smanjenje HRT-ove pristojbe // Foto: Matija Gudlin
Lacković želi smanjenje HRT-ove pristojbe // Foto: Matija Gudlin

– HRT pretplata je obveza utvrđena zakonom, koja se plaća temeljem posjedovanja radio i TV prijamnika. Sredstva ostvarena pretplatom primarni su izvor prihoda za rad i razvoj HRT-a (stvaranje i emitiranje programa namijenjenog javnom informiranju, obavljanje poslova izgradnje, razvijanja i održavanja mreže radiodifuzijskih uređaja…) Autorska naknada za javnu izvedbu glazbenih djela nije sadržana u iznosu pretplate, bez obzira na uvećani iznos tarife HRT-a za javne objekte – stoji na njihovim internetskim stranicama.

Slična iskustva rekli su nam na još dva mjesta, no iz razumljivih razloga nisu željeli da ih se citira ili objavljuje njihovo ime ili naziv tvrtke.

– Naime, vjerujemo da ne bi bio pametan potez “pljuckati” po inspektoru koji vas može dobro opaliti po džepu pa zatim navesti svoje osobne podatke – rekli su nam oni.

Ono što je zajedničko tim iskustvima je da svima dolazi s pričom da su oni jedini kod kojih još nije bio i da svi u okolici imaju riješenu situaciju osim njih. Kao što nam je ispričala jedna od njegovih “žrtava”, nakon što izvuče priznanje da ne plaćaju pristojbu, naplati proizvoljnu kaznu od 400-500 kuna za nekoliko zaostalih pristojbi uz tvrdnju da im zapravo ide na ruku i pošteđuje ih spomenute kazne od više tisuća kuna.

HRT-ova pristojba tema i u Saboru

HRT-ovom pristojbom govorilo se i u Hrvatskom saboru. MOST je najprije tražio od HDZ-a smanjenje pristojbe, no ubrzo su nakon toga odustali. Međutim, na nedavnoj sjednici gradonačelnik Đurđevca i nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković zatražio je smanjenje mjesečne pristojbe na 65 kuna, što je prema njegovim riječima moguće izvesti odmah i vrlo lako.

– Za to postoji jasna matematika. Treba izjednačiti efikasnost zaposlenika na HRT-u s RTL-om i Novom. Oni su ista industrija, a od svojih ukupnih prihoda troše 16 posto na plaće, dok HRT troši 32 posto i unatoč tome imaju manje prosječne plaće nego što je to na dvije konkurentske televizije. Kada bi bili efikasniji, trošili bi isto toliko na plaće, a to je odmah 250 milijuna kuna manje od pristojbe koja sada u ukupnom budžetu sudjeluje s 85 posto, odnosno s milijardu i 250 milijuna kuna. Zato bi se mogla smanjiti pristojba na 65 kuna i to bi bilo dovoljno za sve – objasnio je Lacković.

Naglasio je i da HRT uvozi 143 milijuna kuna vrijedan medijski sadržaj, što je znatno više od konkurencije i pokazatelj slabe produkcije sadržaja. S druge strane, upravo se troškovima domaće produkcije opravdava sadašnja cijena mjesečne pristojbe.

– Politika HRT-a je pogrešna jer štede na ljudima, na studijima i dopisništvima. Primjerice, u našoj županiji su ostavili tri novinara, a imaju 3000 zaposlenih – zaključio je Željko Lacković.

 

Loading...