mjere za pomoć gospodarstvu

Poduzetnicima koji zbog korone nemaju novca, država plaća režije: No, najprije trebaju platiti račune, pa onda mogu predati zahtjev

Zahtjev za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova za prosinac može se podnijeti od 11. siječnja do 15. veljače.

09:38h
0
Zdravko Marić
Zdravko Marić // Foto: Ivan Brkić

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da u najkraćem mogućem roku i bez ikakvih problema ova mjera zaživi – izjavio je 30. studenog ministar financija Zdravko Marić. Na sjednici Vlade svojim kolegama upravo je bio predstavio novu mjeru za pomoć gospodarstvu u pandemiji koronavirusa, piše Telegram.

Na toj je sjednici, uz sad već uobičajene naknade za radnike, Vlada odlučila da će poduzetnicima, čije je poslovanje pogođeno pandemijom, dijelom ili potpuno kompenzirati fiksne troškove, ovisno o tome koliki će im biti pad prihoda u prosincu.

Tri dana ranije Stožer je donio nove restrikcije kojima su mnoge djelatnosti ponovno zatvorene. Mjera pokrivanja troškova računa za prosinac bila je, stoga, dobrodošla. Je li u međuvremenu i zaživjela, kako je to obećavao ministar Marić, sasvim je drugo pitanje.

Zahtjev za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova za prosinac može se podnijeti od 11. siječnja do 15. veljače. U prvih tjedan dana predano je samo 119 zahtjeva. Tijekom prošlog tjedna broj zahtjeva se ipak nešto povećao. U petak ih je ukupno bilo 524, doznaje Telegram iz Porezne uprave.

Tijekom prosinca, međutim, tisuće i tisuće poduzetnika nije smjelo raditi, što znači da nisu imali niti zaradu, ali su im računi za režije, dakako, stizali. Zbog čega je onda tako mali broj njih dosad tražio da im država refundira troškove za zakup, pričuvu, komunalije, internet, HRT pretplatu, spomeničku rentu, knjigovodstveni servis i tako dalje?

Iz udruga koje zastupaju poduzetnike tvrde da razlog treba tražiti u načinu na koji je kompenzacija zamišljena: vlasnik restorana ili kafića, primjerice, najprije mora platiti račune za prosinac, pa tek onda može od države tražiti povrat dijela ili cijelog iznosa (ovisno o tome koliki mu je pad prihoda).

U Udruzi Glas poduzetnika i Nacionalnoj udruzi ugostitelja smatraju da se, ukratko, radi o apsurdu kojim se uvelike otežava provedba mjere, a time i pomoć poduzetnicima.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak podsjeća da je jedan od njihovih prijedloga, koje su ovog vikenda skupa s UGP-om slali Vladi i stožeru, upravo izmjena odredbe o plaćenim fiksnim troškovima, odnosno da se makne uvjet da računi moraju biti unaprijed plaćeni.

– Izdani računi za fiksne troškove su kao takvi vjerodostojne isprave i njihova vjerodostojnost neće biti veća samim plaćanjem istih računa –  napisali su preko vikenda u dopisu, prenosi Telegram.

Što, međutim, s onima koji ne mogu platiti račune za prosinac?

Konkretno, Poreznoj upravi Telegram je poslao upit na koji način naknadu mogu zatražiti oni poduzetnici koji nisu platili račune za fiksne troškove poput struje, vode, pričuve, najma i tako dalje za mjesec prosinac jer, zbog toga što ne rade, nemaju prihoda da bi ih platili te zbog čega je određen uvjet plaćenih troškova, a ne troškova općenito.

Iz Porezne, među ostalim, ističu da nadoknada “ne obuhvaća one troškove koji su evidentirani u poslovnim knjigama kao porezno priznati rashod, iako nisu plaćeni”.

– Riječ je o nadoknadi za izvršena plaćanja vjerovnicima za fiksne troškove koji predstavljaju stvaran trošak poslovanja (porezno priznati trošak poslovanja), čime se omogućuje nastavak poslovanja te se ujedno osigurava namjensko korištenje sredstava –  odgovaraju na upit.

Ne preciziraju, dakle, što može, i može li išta, učiniti poduzetnik ako nije uspio platiti režije za prosinac.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak ipak je uvjerena da će Vlada imati sluha za njihove primjedbe i da će promijeniti sporne odredbe.