OBJAVIO JE PODUŽI STATUS

Poduzetnik Bakić analizom zaziva otvaranje terasa ugostiteljskih objekata: Zatvoreni restorani i kafići znače više ugošćivanja doma

Prema njemu je, ako je po kućama bilo više druženja, "epidemiološki učinak možda i veći nego pozitivni kroz zatvaranje restorana i kafića, s obzirom na puno bolje (u prosjeku) epidemiološke uvjete u restoranima i kafićima."

12:17h
0
Screenshot
Nenad Bakić // RTL Screenshot

Hrvatski poduzetnik Nenad Bakić na svojem je Facebook profilu objavio status o utjecaju epidemioloških mjera na restorane i kafiće čiji su se prihodi, po njemu, preselili u trgovačke lance. Podsjetimo, Stožer civilne zaštite RH na današnjoj konferenciji potvrdio je kako dosadašnje mjere ostaju na snazi do kraja siječnja.


Bakić je, dakle, između ostaloga naveo kako su, prema podacima Ministarstva financija, uspoređujući prosinac 2020. i 2019. godine, pali fiskalizirani računu u ugostiteljstvu, dok su porasli računi u trgovačkim lancima.

– Čini se da su ljudi pohrlili u trgovine koje su praktički kao robne kuće, u rekreativni shopping kad je puno toga zatvoreno (za validaciju ove tvrdnje promislite o sebi). Kao podrška ovoj tvrdnji je da su računi u 472 – Trgovina na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima (to su mali dućani) pali za sedam posto. Zatvoreni restorani i kafići znači više ugošćivanja doma i stoga kupnja hrane i pića. Iskreno, jeste li čuli da je itko opomenut za kršenje epidemiološke mjere o maksimalno deset ljudi na privatnim skupovima? Nije se putovalo za praznike (većim dijelom si to mogu priuštiti imućniji), pa je bilo više bogatijih proslava doma – stoji u Bakićevu statusu.

U nastavku je naveo kako su, umjesto milijarde kuna prihoda u ugostiteljstvu i turizmu, trgovački lanci uprihodovali 850 milijuna kuna.

– Stvorena vrijednost (plaće, porezi, dobit) u ugostiteljstvu je daleko veća. Primjerice, jedan od većih restorana u Zagrebu je 2019. za plaće izdvojio 40 posto troškova, jedan od vodećih lanaca oko 6 posto. Efektivna porezna stopa ovog restorana je bila veća, valjda lanci imaju neke velike porezne štitove. Osim ovoga učinka, država plaća ugostiteljima plaće, ne znam koliki je to trošak trenutno. Trajni učinci su sigurna propast mnogih ugostitelja, stoga manje plaće u tom sektoru, manja konkurencija i skuplje usluge građanima i tako dalje, o psihosomatskim i drugim učincima na zdravlje radnika i poslodavaca valjda ne moram govoriti. Bit ću toliko osoban i reći da je meni možda i najomiljeniji ugostitelj preminuo od moždanog udara, kažu iz njegove okoline ‘od stresa’. Jako dobar čovjek – napisao je.

U zaključku govori o epidemiološkim efektima. Prema Bakiću je, ako je po kućama bilo više druženja, “epidemiološki učinak možda i veći nego pozitivni kroz zatvaranje restorana i kafića, s obzirom na puno bolje (u prosjeku) epidemiološke uvjete u restoranima i kafićima.”

– Smatram da bi kao prvi korak, s obzirom na epidemiološku situaciju, otvaranje terasa restorana i kafića bio pravi korak. Napominjem da Njemačka ima već dva i pol mjeseca zatvorene kafiće i restorane (i ukupne mjere uvedene krajem listopada su strože od ovih naših, a sada su već par tjedana u baš teškom lockdownu), a imaju groznu episituaciju, primjerice danas rekordni broj umrlih, skoro 1200. Irska je opet zatvorila kafiće i restorane prije više od dva tjedna i ima katastrofalnu situaciju. Ne razumijem kakav moraš biti ‘znanstvenik’ da tvrdiš da to kod njih ne radi, a kod nas obara epidemiju za nula ili -2 dana?! Mogli bismo izvoziti patent ‘zatvorite kafiće, restorane i dječji sport i ne morate lockdown’… To bi mogli raditi ovi naši uvezeni znanstvenici u svojim državama, da ih se malo riješimo – zaključuje Bakić, naglasivši kako se oslonio na službene podatke ministarstva pa, nisu li oni točni, nije ni analiza.

Prihodi od restorana i kafića prelili se u trgovačke lance, epidemiološki značaj

+ + +

1. Prije nekoliko je dana…

Objavljuje Nenad BakicČetvrtak, 7. siječnja 2021.

čitam...