Počelo potpisivanje peticije protiv Zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima

20:08h
0


090617-peticija-mU Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu danas je u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja Obrtničke komore naše županije službeno počelo potpisivanje peticije «Pravo na izbor». Njome se od države, odnosno Ministarstva zdravstva, traži preispitivanje i izmjena Zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, točnije ukidanje te zabrane, rekla je tajnica koprivničkog Udruženja obrtnika Jasmina Markota:

– U tri grada u našoj županiji peticiju je na središnjim trgovima propisalo oko 300 osoba, čemu treba pribrojiti i potpise prikupljene u ugostiteljskim objektima. Zabrana pušenja nije samo problem ugostitelja, već svih nas, jer smanjuje porezne prihode, povećava broj nezaposlenih i na druge načine štetno djeluje na gospodarstvo. Današnje potpisivanje peticije na središnjim trgovima svih hrvatskih gradova rezultat je inicijative Obrtničke komore Koprivničko-krizevačke zupanije, a na djelovanje nas je potaknulo to što u Koprivnici već ima privremenog zatvaranja lokala zbog gubitaka te pad prometa i do 90%. Pri tome se ne smije zaboraviti da mnoge ugostitelje spašavaju terase, no doći će jesen i problemi će postat nerješivi ako sada nešto ne promijenimo.

Markota je kazala da je zabranu nužno ukinuti i zbog sve više pritužbi građana koji zive uz kafiće i restorane i smetaju im gosti koji galame dok puše izvan lokala, a sve više problema imaju i organizatori raznih proslava, svatova i slično. Stoga je pozvala građane da podrze inicijativu za izmjenom zakona te naglasila da to mogu učiniti ako do 30. lipnja potpišu peticiju u bilo kojem ugostiteljskom objektu ili Obrtničkoj komori. Uz to, pozvala je ugostitelje da se uključe u borbu protiv zabrane pušenja u lokalima.

čitam...