Počelo suđenje direktoru Podravskog gospodarstva u stečaju Ivanu Međimorcu

13:19h
0
Ivan Međimurec osumnjičen je da je oštetio tvrtku Podravsko gospodarstvo za 190 tisuća kuna. Snimio: Marijan Sušenj

Na Županijskom sudu u Koprivnici održana je prva rasprava u sudskom postupku koji je pokrenut protiv bivšeg predsjednika Uprave Podravskog gospodarstva Ivana Međimurca zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i ovlasti tu tvrtku oštetio za 190 tisuća kuna.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Županijsko državno odvjetništvo ga tereti da si je 2002. godine kao fizičkoj osobi odobrio 300 tisuća kuna kredita, od kojih je isplaćeno 250 tisuća, a samo je 60 tisuća kuna vratio. Šefica računovodstva PG-a Ana Marija Jelovac je tijekom višesatnog ispitivanja suca Županijskog suda Krešimir Kraljica izjavljivala stvari koje dijelom nisu bile u skladu s izjavama koje je dala tijekom istrage, izbjegavala je konkretne odgovore te se pravdala da nije znala ili se ne sjeća što se događalo, no potvrdila je da si je Međimurec ostatak duga, odnosno 190 tisuća kuna, otpisao u ime PG-a početkom prošle godine. Također, rekla je da je aneksom ugovora o kreditu obaveza Međimurca da novac vrati u roku godine dana izbrisana i da nije određen drugi rok te da ga je samo usmeno upozoravala na dug i da mu je bez prethodnog savjetovanja s pravnom službom PG-a da je otpis duga moguć zbog zastare, iako spomenutog roka otplate više nije bilo. Kontradiktornim i često smiješnim izjavama Ana Marija Jelovac je dodala i onu da je Međimurec u lipnju 2008. poništio samo mjesec dana staru odluku kojom si je otpisao dug, uz objašnjenje da će ga podmiriti uljanom repicom koju proizvodi njegova druga tvrtka OPG. Sudac Kraljic ju je, naime, „ispreskakao“ pitanjima, pa se ispostavilo  da je takvo plaćanje duga, odnosno konpenzacija, dogovoreno tek nekoliko mjeseci kasnije nakon što je Porezna uprava pročešljala poslovanje PG-a. Konkretno, zatvaranje duga dogovorno je trojnom konpenzacijom između PG-a, OPG-a i Ivana Međimurca kao fizičke osobe, a Ana Marija Jelovac je priznala da je pri tome bilo nezakonitosti:

– Na traženje Ivana Međimorca sam u službenu dokumentaciju upisala da je u temeljni kapital OPG-a unio svojih 247 tisuća kuna iako sam znala da to nije istina, no tada nisam bila svjesna da kršim zakon. To je bila osnova da se opravda trojna konpenzacija.Ana Marija Jelovac bila je šefica računovodstva PG-a u vrijeme davanja sumnjivog kredita. Snimio: Marijan Sušenj

Sudac Krešimir Kraljic je iduću raspravu zakazao za 12. studenog, na kojoj će svoju obranu iznijeti Ivan Međimurec a rezultate provjere dokumentacije o spornom kreditu i poslovanju OPG-a financijska vještakinja. Inače, suđenje je obilježila kritika suca upućena svjedokinji zbog njezinih smiješnih i naivnih opravdanja da (iako je bila šefica računovodstva) ne zna što se događalo, ne sjeća se detalja i slično te upozorenje Ivanu Međimorcu da ni ne pomišlja izbjegavati dolaske na sudske rasprave.

čitam...