50 poems for snow

Poezija u snježnom koprivničkom parku

13:56h
0
Festival poezije 50 poems for snow // Foto: facebook (Tina Antolić)
Festival poezije 50 poems for snow // Foto: facebook (Tina Antolić)

‘Ideja festivala je da se održava s prvim obilnijim snijegom. Gerilskog je karaktera, jer se nikada ne zna kada će snijeg pasti pa u tom smislu nema tradicionalne organizacije već se ona odvija putem društvenih mreža u zadnji čas’, istaknula je Tanja Špoljar, članica koprivničke udruge maMUZE i inicijatorica ovog projekta.

Koprivnica je, uz Zagreb, postala prvi hrvatski grad u kojem se održava festival poezije 50 poems for snow. Tom prilikom, jučer, u nedjelju, publika je mogla uživati u čitanju poezije koprivničkih pjesnika i pjesnikinja u gradskom parku na snijegu.


– Ideja festivala je da se održava s prvim obilnijim snijegom. Gerilskog je karaktera, jer se nikada ne zna kada će snijeg pasti pa u tom smislu nema tradicionalne organizacije već se ona odvija putem društvenih mreža u zadnji čas – istaknula je Tanja Špoljar, članica koprivničke udruge maMUZE i inicijatorica ovog projekta.

Objasnila je kako je festival osmišljen prije četiri godine u Zagrebu na inicijativu Saše Šimprage, publicista i aktivista koji se bavi intervencijama u javnom prostoru.

Tako je cilj ovog festivala, kaže T. Špoljar, predstavljanje lokalnih autora i autorica u prirodnom okruženju, bilo vrtu, šumi ili parku pri čemu mu snijeg daje posebnu romantičnu notu.

– Specifično je i to što je svako izdanje festivala posvećeno jednom pjesniku ili pjesnikinji, a ovogodišnji je posvećen Dželaludinu Rumiju, islamskom pjesniku i filozofu 14. stoljeća – dodala je T. Špoljar.

U koprivničkom gradskom parku svoju poeziju čitao je Ivan Grobenski, Mihael Kramarić čitao je poeziju Bojana Koštića, a Sandra Maletić poeziju Dijane Mateše.

Idući grad u kojem će se ovogodišnji festival održati je Požega, a s obzirom da je međunarodnog karaktera, s prvim snijegom čitat će se i u Engleskoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Grad u kojem se 50 poems for snow održao prvi puta ove godine bila je Priština gdje se na snijegu čitalo krajem studenoga.

 

čitam...