Poezija za van u Galeriji Koprivnica

05:50h
0
Učenici čitaju poeziju // Foto: Andreja Salajec

U subotu 9. svibnja u Galeriji Koprivnica u prijepodnevnim satima održan je recital „Poezija za van”. Učenici koprivničkih srednjih škola čitali su zainteresiranoj publici sa prozora Galerije autorsku poeziju i pjesme odabranih autora, a neki od njih pratili su program glazbenim izvedbama.

„Poezija za van” dio je projekta „Blok sat” kojeg Udruga za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE provodi u suradnji sa Srednjom školom Koprivnica, Obrtničkom školom Koprivnica i Gimnazijom Fran Galović. Posljednjih dvije godine udruga intenzivno radi na neformalnoj edukaciji mladih i nastoji motivirati što više mladih iz Koprivnice i okolice da razmijene svoja iskustva i obrađuju razne kulturne, i ostale bitne teme važne za razvoj kritičkog razmišljanja i obrazovanje mladih. Nakon što su učenici nekoliko puta sudjelovali na programu udruge „Stihovi u džepu”, nastao je i ovaj projekt s ciljem povezivanja učenika svih triju koprivničih srednjih škola kroz izvanškolske aktivnosti, poticanja na zajednički rad i kreativno stvaralaštvo.

Kako je jedan od ciljeva projekta poticati učenike na istraživanje eksperimentalnijih oblika umjetnosti, program „Poezija za van” poprimio je performativni oblik: učenici stoje na prozorima Galerije i čitaju poeziju „prema van”. Time se stvara dvosmjerni odnos sa publikom: s jedne strane, učenici omogućuju publici da kroz imaginarni prozor zaviri u njihovu initmu, a s druge strane kroz taj isti prozor oni puštaju svoje stihove da postanu dio nečije svakodnevice. Upravo tu svakodnevicu simbolizira uže obješeno za prozore Galerije s kojeg vise papiri sa stihovima i bijelo rublje, pitajući zašto poezija ne bi bila dio „običnih” dana kada se bavimo aktivnostima kao što su odlazak na posao, plaćanje računa i kućanski poslovi (pranje rublja). S tom polaznom točkom, za vrijeme recitala publici su podijeljene čaše za kavu u kojima se nalaze papiri sa otisnutom poezijom i simboličnom porukom „Poezija za van”: publiku se želi potaknuti da i nakon odlaska kući priušti sebi uživanje u stihovima i njeguje svakodnevno taj oblik književnosti.

Sam projekt podržan je od strane Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a kako se provedba pokazala vrlo uspješnom u tekućoj školskoj godini, udruga maMUZE planira ga ponovno provoditi od rujna. 

čitam...
Loading...