Selo moje malo

Od Pofuka i Cepidlaka Brodićem do Čingi Lingija; ovo su najzabavniji i najčudniji nazivi naselja u Podravini i Prigorju

Neki nazivi ne podsjećaju nas baš ni na što, ali ih je jednostavno jako zabavno čitati i izgovoriti. Kada prevalimo Dropkovec, Mokrice Miholečke, Šalamunovec ili Žibrinovec preko usta, odmah nam se razvuku u smiješak.

08:00h
0
Screenshot: Google Maps

U Koprivničko-križevačkoj županiji na 1748 kilometara kvadratnih prostiru se tri grada, 22 općine i 264 naselja.

Kao što to obično biva, neka od tih naselja, sela i zaseoka imaju posve neupečatljive nazive zbog kojih nećete ni okrenuti glavu prema tabli kada automobilom prolazite kroz njih. No, s druge strane, neki čudnovati i zabavni nazivi bez sumnje privlače pozornost i natjeraju vas da se zapitate kako je uopće do njih došlo.

Ako se nađete pokraj Đurđevca, mogli biste ući u Brodić, ali ne neki barčicu na rijeci, nego u naselje sa 74 stanovnika u općini Ferdinandovac. Cepidlak kod Svetog Ivana Žabnog nastanjuje 155 ljudi, ne znamo kakve naravi, no nadamo se da mjesto nije nužno dobilo ime po njima.

Mnogi Podravci rado se kupaju u Čingi Lingiju, no ne znaju svi da to nije samo jezero, već i naselje s devet stalnih stanovnika. No, tamo ljeti boravi stotine vikendaša tako da je teško odrediti veličinu tog mjesta iznimno zabavnog naziva.

U Deklešancu kraj Kalnika možda ima i puno dekli među 136 žitelja, dok Karane kraj Križevaca asociraju na nepristojne radnje, ako imate prljave misli, kao i Pofuki. Delovi nisu dijelovi nekog većeg grada, nego zasebno naselje, a nema razloga za strahom kada ulazite u Tremu.

Imamo i sela koja zvuče kao da su ispala iz atlasa anatomije, poput Donjih Zdjelica ili Kutnjaka. Katalene su čak dvije, Suha i Sirova, a svetaca imamo čak pet – Sveta Ana, Sveta Helena, Sveti Martin i dva Sveta Ivana, Čvrstec i Orehovec.

Dašak drugih, daljih krajeva donose Srijem u blizini Sokolovca i Osijek Vojakovački. Za ljubitelje životinja idealni su Pesek i Jagnjedovec.

Neki nazivi ne podsjećaju nas baš ni na što, ali ih je jednostavno jako zabavno čitati i izgovoriti. Kada prevalimo Dropkovec, Mokrice Miholečke, Šalamunovec ili Žibrinovec preko usta, odmah nam se razvuku u smiješak.

Naravno, poanta ovog malog istraživanja nije ismijavanje naših naselja ili njegovih stanovnika nego samo utaživanje zdrave ljudske znatiželje i divljenje skrivenim i manje skrivenim kutcima koje krije Koprivničko-križevačka županija.