od prvog do osmog razreda

Pogledajte kako će izgledati buduća osnovna škola sa sportskom dvoranom u Koprivničkom Ivancu

Oko 150 mališana trenutno se školuje u osnovnim školama u Koprivničkom Ivancu i Kunovcu. Svi oni ubuduće će ići zajedno u objekt koji se tek mora izgraditi u blizini nogometnog igrališta

13:30h
0
Nacrt buduće osnovne škole s dvoranom // Foto: Općina Koprivnički Ivanec

Koprivničko-križevačka županija posljednjih godina prilično veliki novac, naravno, uz pomoć europskih fondova, ulaže u obrazovne ustanove. Tako se trenutno na području Podravine i Prigorja na školama ili školskim sportskim dvoranama izvode radovi vrijedni oko 150 milijuna kuna, a jednak tempo izgradnje možemo očekivati i u periodu koji je pred nama.

Naime, župan Darko Koren prošlog je tjedna, za vrijeme boravka ministra Fuchsa u Koprivnici, najavio da pripremaju novi investicijski ciklus koji će uključivati izgradnju ili dogradnju čak sedam novih projekata. Jedan od tih projekata odnosi se i na novu školu sa sportskom dvoranom u Koprivničkom Ivancu, za što su prvi koraci već napravljeni. O tome smo pisali jučer, kada su Koren i načelnik Općine Zoran Vrabelj, potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja kao i Sporazum o prijenosu projektno-tehničke dokumentacije.

Drugim riječima, Županija je svu brigu o gradnji škole preuzela na sebe i kandidirat će projekt na raspoložive natječaje u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Jasno, glavni cilj je uvođenje jednosmjenske nastave u osnovne škole kao preduvjet za cjelodnevnu nastavu, što je dio reforme obrazovnog sustava na razini cijele države. Pisali smo, jednosmjenska nastava podrazumijeva kompletno drugačiji oblik nastave, jer je to cjelodnevna nastava u kojoj će djeca biti u školama barem do 15 sati. Imat će obavezan obrok, pisanje zadaće, pojačane aktivnosti.

Zoran Vrabelj i Darko Koren jučer su potpisali ugovor // Foto: KCKŽŽ

Kada će se točno ta škola u Koprivničkom Ivancu početi graditi teško je reći, jer ovisi o dosta faktora, no zna se da će biti u blizini sadašnjeg nogometnog igrališta. Isto tako se zna da će je pohađati učenici od prvog do osmog razreda, što trenutno nije slučaj u Koprivničkom Ivancu, gdje se školuju od prvog do četvrtog. Svih osam razreda osnovne škole pohađa se u Kunovcu, a na području Općine trenutno se školuje oko 150 mališana. Znači, ubuduće, jednom kada se škola izgradi, svi oni ići će u Koprivnički Ivanec, dok će se postojeće zgrade u Kunovcu i Ivancu prenamijeniti u nešto drugo. Tako nam je pojasnio općinski načelnik Vrabelj.

Prema nacrtima koje su nam poslali iz Općine, vidi se da će škola i dvorana biti spojeni hodnikom, a osim parkirališta i zelenila, u planu su i vanjska, betonska igrališta za mali nogomet, rukomet, košarku…

Podsjetimo, u neposrednoj blizini buduće škole gradit će se i novi vrtić, o čemu smo opširnije pisali početkom listopada. Taj, novi vrtić trebao bi imati tri grupe, dok bi se postojeći prenamijenio i obnovio u jaslice, čime bi se zadovoljio kriterij od pet vrtićkih skupina, koliko ih je potrebno kako bi se sva djeca upisala.

Uz školu gradit će i novi vrtrić, a u neposrednoj blizini i novi sportski objekti za nogometni klub

No, to nije sve. Na istoj lokaciji, u sklopu nogometnog igrališta, plan je u budućnosti izgraditi tribinu s 300-tinjak sjedalica i novim sportskim objektom, a prije toga napravit će se i igralište s umjetnom travom i reflektorima. To malonogometno igralište bit će iza gola bližeg trenutnim prostorijama, a radovi uključuju i rekonstrukciju krovišta na postojećem objektu.

Vrabelj nam je prije tri mjeseca najavio da bi ti radovi na umjetnom igralištu i krovištu trebali početi do kraja godine, što znači uskoro. To bi se i trebalo dogoditi, jer ponude su na načelnikovom stolu i čeka se sjednica Općinskog vijeća kako bi donijeli konačnu odluku. Nakon toga, sve će biti spremno za radove.

Dakle, planovi su veliki. Nova škola sa sportskom dvoranom, novi vrtić, novi sportski kompleks. Ako se i kada se sve to ostvari, Ivančani će, nema sumnje, na spomenutoj lokaciji kroz nekoliko godina dobiti jedan lijepi školsko-sportski kompleks.