UREĐENJE

Pogledajte kako će izgledati novi park u Križevcima, napravit će ga u sjećanje na prirodoslovca i liječnika

Prostirat će se na gotovo deset tisuća kvadratnih metara.

14:43h
0
park kz tomislav
Foto: Grad Križevci

Grad Križevci, usporedno s radovima na nadvožnjaku preko željezničke pruge u Bjelovarskoj ulici te rekonstrukcijom križevačkog kolodvora, kreće se s uređenjem parka pored kolodvora.

Gradsko vodstvo objašnjava kako će se novi park u Ulici kralja Tomislava prostirati na gotovo deset tisuća kvadratnih metara. Bit će napravljen u sjećanje na prirodoslovca i liječnika Josipa Kalasancija Schlossera koji je od 1844. do 1854. godine živio u Križevcima, radio kao županijski liječnik i obnašao funkciju gradskog vijećnika. Ističu kako je prvi, hodajući Kalnikom s Ljudevitom Vukotinovićem, istraživao botaniku. Godine 1869. izdao je prvu knjigu o autohtonoj hrvatskoj floru Flora Croatica koja je sadržavala herbarij s opisima vrsta.

– Park će biti podijeljen u tri cjeline od kojih će se u prvoj obilježiti sjećanje na Schlossera i njegov rad postavljanjem 26 betonskih ploča na kojima će se tehnikom grafičkog betona izvesti ilustracije listova herbarija s legendom koja ističe biljnu vrstu. U drugoj cjelini nalazit će se izvor pitke vode za osvježenje građana po uzoru na brojne druge suvremene gradove, dok će se u trećoj nuditi prostor odmor i pogled na skulpturu – objašnjavaju

Kornelija Benyovsky Šoštarić i Diana Špirić autorice su idejnog uređenja čija je procijenjena vrijednost oko tri milijuna kuna. Parkom će, također, prolaziti šetnicu uz koju će biti posađene 23 biljne vrste, uglavnom drveće i trajnice.

– Ovaj dio grada prva je točka dodira posjetitelja, turista, ali i nas građana kad dođemo u Križevce iz smjera Zagreba odnosno Bjelovara. Dosad je cijeli taj dio bio prazan, no izgradnjom nadvožnjaka, rekonstrukcijom Željezničkog kolodvora i uređenjem parkinga, izgradnjom rotora na križanju Ulice Marcela Kiepacha i Gundulićeve te sada gradskog parka ovaj dio grada dobit će sasvim novi izgled. Svaki trg i svaki park ogledalo je grada i treba ga  prikazati u najboljem mogućem svjetlu pa će tako ovaj park, postavljen u znak sjećanja na našeg sugrađanina Schlossera, biti na ponos svih nas Križevčana – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci