Pogledajte kako će izgledati Spomenik hrvatskoj slobodi na Florijanskom trgu

10:29h
0
Budući izgled Florijanskog trga sa Spomenikom hrvatskoj slobodi // Izvor: www.koprivnica.hr

Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata bit će izgrađen na Florijanskom trgu u središtu Koprivnice. Tom prilikom uredit će se i okoliš, a prva faza trebala bi biti dovršena do 30. rujna ove godine, kad se obilježava Dan koprivničkih branitelja.

Na gradskom natječaju odabrano je idejno rješenje autora Alema Korkuta, koji ga je uskladio sa zahtjevima Odbora za branitelje Grada Koprivnice.

Spomenik je postavljen na uzvisinu u središtu parka na Florijanskom trgu, visine je četiri metra, a oko njega su radijalno postavljene staze. U osi Spomenika su smješteni grb RH i naziv Ministarstva branitelja, dok je grb Grada Koprivnice pozicioniran centralno ispod samog zvona. Dodane su oznake ratnih postrojbi, mjesto za zastave, vijence i svijeće te je time cjelokupni prostor postao spomen područje. Postavit će se klupe i adekvatna rasvjeta, a cijeli park će se hortikulturno urediti.

KOMPLETNA PREZENTACIJA SPOMENIKA HRVATSKOJ SLOBODI

Projekt je zamišljen kao memorijalno područje bez granica, a iniciran je vizualnom, taktilnom i trodimenzionalnom interpretacijom postavljenog spomenika koji koristi zvuk kao simbol slobode.

Grad Koprivnica izgradit će spomenik u suradnji s Ministarstvom branitelja, a procijenjena vrijednost prve faze je 915.000 kn. Od toga kiparski rad na brončanom spomeniku i obilježjima iznosi 420.000 kn, a preostali dio iznosa potreban je za radove na uređenju okoliša.

Sadašnji izgled Florijanskog trga // Foto: Koprivnica.net