Blagdani pred vratima

Pogledajte kako sami možete izraditi adventski vjenčić

19:00h
0
Adventski vijenac // Foto: Adela Zember
Adventski vijenac // Foto: Adela Zember

Plete se od zimzelenih grančica tako da nema početka ni kraja što simbolizira vječnost dok borove grančice označavaju besmrtnost. Četiri svijeće predstavljaju nedjelje došašća, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti, a to su stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Prema crkvenoj liturgijskoj godini, sutra u nedjelju, počinje razdoblje adventa koje označava vrijeme priprema za blagdan Božića. Tradicionalno, izrađuje se i na obiteljski stol postavlja adventski vijenac sa četiri svijeće koje simboliziraju nedjelje došašća, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti, a to su stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Plete se od zimzelenih grančica tako da nema početka ni kraja što simbolizira vječnost dok borove grančice predstavljaju besmrtnost. Adventske svijeće na vijencu izvorno su bile crvene i bijele boje, a upućivale su na Isusovu žrtvu i pobjedu.

I dok se u današnje vrijeme vrlo često zaboravlja suština ovog velikog blagdana i sve više pažnje se posvećuje darovima i materijalnom obilju, odlučili smo vam pokazati da ne treba pretjerivati i da vjenčić možete uz malo mašte i puno volje izraditi sami ili uz pomoć svojih najbližih.

Ukrasi za adventski vjenčić // Foto: Adela Zember
Ukrasi za adventski vjenčić // Foto: Adela Zember

Sve što vam je potrebno su svježe borove grančice koje možete ubrati u svom dvorištu ili možete zamoliti bake, djedove ili susjede. Ukrase kojima ćete ga ukrasiti možete sami izraditi tako da primjerice skupite i obojite češere, napravite svežnjiće cimeta, posušite cvijeće ili jednostavno iskoristite prošlogodišnje božićne ukrase. Po vrlo povoljnim cijenama možete kupiti svijeće, obruč za vijenčić i ukrasne trakice, a ukoliko vam se više sviđa prirodni izgled umjesto vrpce možete isplesti pletenice od špage kojima ćete omotati vijenčić. Mogućnosti su bezborjne – potrebno je samo pustiti mašti na volju.

Prvo je potrebno žicom omotati, odnosno uplesti grančice na obruč. Nakon toga ukrasnom vrpcom omotate grančice, pričvrstite svijeće na podloške i upiknete ih u vjenčić, a nakon toga pomoću ljepila stavljate raznorazne ukrase.

U nastavku pogledajte kako.

čitam...