Za knjigu rekorda

Pogledajte kakva sve čuda krije koprivnička knjižnica, od najmanjih novina do najtežih knjiga

10:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Naša je knjižnica uvrštena u vodič 1001 knjižnica koju morate vidjeti prije nego umrete. Uz Gradsku knjižnicu Zagreb (KGZ) to je zasad jedina hrvatska knjižnica zastupljena u ovoj online publikaciji.

Svi smo čuli za Guinnessovu knjigu rekorda, ali malo nas zna da postoji knjiga koja govori o rekordima na području knjižnica i knjižničarstva. Autor joj je nekadašnji knjižničar, ali nažalost nije prevedena na hrvatski.

Radi se o knjizi Oswalda Godfreya Library World Records koja obiluje svakojakim zanimljivostima o knjigama i knjižnicama pa tako možemo saznati koja je najveća knjižnica na svijetu ili u Europi, koje su najveće, najmanje, najskuplje knjige, koja je najveća astronomska knjižnica, koja je prva knjiga koju je blagoslovio Papa, koje poznate osobe su nekada bile knjižničari, koji književnik je prvi koristio pisaći stroj, kako se zove najpoznatiji mačak koji živi u knjižnici i još mnogo nevjerojatnih, zabavnih i poučnih informacija.

Treće, najnovije izdanje ove knjige trebalo bi se pojaviti u siječnju 2017. godine.

Kad bi se radila domaća varijanta ove knjige, Knjižnica i čitaonica Fran Galović našla bi se u njoj po nekoliko, široj javnosti, manje poznatih činjenica odnosno rekorda.

Naša je knjižnica uvrštena u vodič 1001 knjižnica koju morate vidjeti prije nego umrete. Uz Gradsku knjižnicu Zagreb (KGZ) to je zasad jedina hrvatska knjižnica zastupljena u ovoj online publikaciji.

Nadalje, knjižnica posjeduje primjerke jednih od najmanjih novina na svijetu. Radi se o novinama Hrvatski branitelj, autora i urednika Mladena Pavkovića, kojima je konkurirao za Guinnessovu knjigu rekorda 2004.

U fondu Knjižnice nalaze se i primjerci nekih vrlo rijetkih publikacija iz prošlih stoljeća pa bi i to sigurno bio podatak za našu buduću knjižničarsku knjigu rekorda.

Također, tu su razne nagrade koje je Knjižnica dobila za svoju inovativnost i izvrsnost u radu. Radoznali posjetitelj mogao bi ondje vidjeti i prelistati neke od najvećih i najdebljih knjiga, kakve doduše imaju i druge knjižnice, ali dosad ih se nije percipiralo na taj način.

Tu je, primjerice, knjiga naše najplodnije književnice Vesne Krmpotić, inače najveća pjesnička zbirka u svjetskoj književnosti 108 x 108, koja sadrži 11.664 pjesme na 2968 stranica.

Nadalje, izdanja poznate nakladničke kuće Tasche obiluju zaista velikim formatima knjiga, kao što su The complete costume history ili Cabinet of natural curiosities, a djeci bi sigurno zapeo za oko Veliki atlas za malene, visok 58 centimetara.

čitam...
Loading...