Nije im uopće loše

Pogledajte koliko svakog mjeseca na račun sjedne podravsko-prigorskim političarima

01:09h
0
Političari podravsko-prigorskog kraja ne mogu se požaliti na svoja primanja // Foto: ePodravina.hr
Političari podravsko-prigorskog kraja ne mogu se požaliti na svoja primanja // Foto: ePodravina.hr

Istražili smo i kojih su zanimanja vodeći ljudi podravsko-prigorskih gradova i Koprivničko-križevačke županije. Gradonačelnik Križevaca, primjerice, odgojitelj je djece.

Primanja i imovina naših političara, objavom imovinskih kartica, već odavno nisu tajna, a parlamentarni izbori su pravo vrijeme da se pozabavimo plaćama naših lokalnih dužnosnika.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (HSS), po zanimanju inženjer građevine, prema podacima iz njegova ureda, u rujnu je primio neto plaću u iznosu od 16.391 kunu.

– To je plaća primjerena funkciji koju obnašam i odgovornosti koju snosim, za posao koji radim – bio je kratak župan.

Njegovom zamjeniku Ivanu Palu (HSS), svima dobro znanom profesoru tjelesnog odgoja, u rujnu je na račun sjelo 14.933 kuna.

Dožupan Darko Sobota (HDZ), inženjer poljoprivrede, primio je, pak, 14.538 kuna neto plaće.

Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) prima dio plaće iz Grada, a dio iz Sabora, kao saborska zastupnica.

Prema podacima iz imovinske kartice, kao šefica grada prima 8055,21 kunu neto, dok je za svoj saborski posao plaćena 6605,26 neto, što je ukupno 14.660,47 kuna. V. Želježnjak je diplomirana ekonomistica.

Njezin zamjenik Mišel Jakšić (SDP), također diplomirani ekonomist, za svoj rad, prema imovinskoj kartici, mjesečno prima 11.227 kuna neto.

– Postoji zakonski okvir prema kojem nam se određuju plaće. Mislim da su plaće u gradu korektne,

a s obzirom na druge gradove, koji veličinom pariraju Koprivnici, naše su plaće među najmanjima – objasnio je Jakšić.

Dogradonačelnica Melita Samoborec (HNS) je magistra nastave i organizacije rada u školi, a njena je plaća 12.393 kune neto.

Nedvojbeno najneobičnije zanimanje ima Branko Hrg (HSS), gradonačelnik Križevaca. On je naime odgojitelj.

Hrga smo upitali kako to da je krenuo u jednome smjeru, a na kraju je odabrao politiku.

– Očito je to nekakav životni put koji dokazuje da čovjek nikada ne zna što će u životu raditi. Možda je glavni razlog taj što je u politici nužno uvođenje određenih ljudskih kvaliteta, jer naša je država vrlo mlada i svi još moramo učiti, odgajati se kako voditi državu – rekao nam je Hrg.

Hrg iz gradskog proračuna ne prima plaću, jer radi volonterski, a kao saborski zastupnik, iz imovinske kartice se vidi da je njegova plaća 16.037 kuna neto.

Tomislav Katanović (HSS), njegov zamjenik, po zanimanju magistar inženjer agroekonomike, u Gradu prima 11.096 kuna neto.

Drugi zamjenik Ivan Vuk (HSS), završio je srednju stručnu spremu za prodavača i građevinskog tehničara. Kao dogradonačelnik mjesečno zarađuje 11.991 kunu neto.

Diplomirani pravnik Željko Lacković, nezavisni gradonačelnik Đurđevca, obavlja dužnost volonterski i ne prima nikakvu naknadu za rad, ne isplaćuju mu se putni troškovi, dnevnice, naknade za korištenje privatnog vozila, mobitela.

U svojoj imovinskoj kartici Lacković je naveo da radi kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu Lacković & Rukavina, gdje prima mjesečno 2800 kuna, a 2013. godine, nakon oporezivanja, ostvarena je dobit od 579.392 kuna.

– Počeo sam volontirati radi tadašnjeg financijskog stanja u gradu. Bili su potrebni rezovi i ja sam želio biti primjer. Danas time želim ukazati javnosti na načelnike općina, koji imaju enormne plaće, a koje svojim radom ne mogu zaraditi. Svi načelnici mjesta s manje od 5000 stanovnika trebali bi volontirati – mišljenja je Lacković.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica također u gradu obavlja dužnost volonterski, a prima mjesečnu naknadu od 2500 kuna neto. Po zanimanju je profesorica crkvene glazbe, a u osnovnoj školi radi kao profesorica, za neto plaću oko 4300 kuna neto.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić (SDP) profesor hrvatskog jezika, u Gradu ne prima plaću, a kao zastupnik u Saboru plaćen je 16.500 kuna neto. Njegova zamjenica Vera Jadanić (HNS), VŠS ekonomistica, zarađuje 9.545 kuna.

čitam...