Zanimljivo istraživanje

Pogledajte koliko zarađuju gradonačelnici i gradski službenici Podravine i Prigorja, razlike su iznenađujuće velike

To je pozicija s velikom odgovornošću, no istraživanje portala Gradonačelnik.hr i RTL-a pokazalo je da nisu svi plaćeni jednako za nju - razlike su, zapravo, prilično velike.

10:00h
0

Lokalni izbori dolaze nam već u svibnju i mnogi će kandidati u gradovima Hrvatske, pa tako i Podravine i Prigorja, nastojati ugrabiti gradonačelničku fotelju. To je pozicija s velikom odgovornošću, no istraživanje portala Gradonačelnik.hr i RTL-a pokazalo je da nisu svi plaćeni jednako za nju – razlike su, zapravo, prilično velike.

Tako pokazuju podaci i za gradove u ovom kraju. Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) prema objavljenim podacima prima neto plaću od 12.875 kuna. To ga smješta u donju polovicu gradonačelnika prema visini plaće.

U Križevcima Branko Hrg (HDS), koji je objavio da kreće po svoj peti mandat, tu dužnost obavlja volonterski, no on ima i plaću koju dobiva kao saborski zastupnik.

Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, podacima na listi, također radi volonterski, no on je sam istaknuo da će dobivati naknadu. Dubravko Bilić (SDP) u Ludbregu također je svoj posao obavljao volonterski 2,5 godine, a sadašnju plaću iz gradske uprave nisu željeli otkriti.

Na razini države velike su razlike. Tako postoje gradonačelnici koji ne dobivaju naknadu, kao gore spomenuti, a postoji i rekorder iz Svetog Ivana Zeline, HNS-ov Hrvoje Košćec, kojemu na račun svakoga mjeseca sjeda 19.252 kune. Na suprotnom kraju spektra je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić s Nezavisne liste mladih koji za svoj radi dobiva 4.124 kune.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i broj zaposlenih u gradskim upravama te prosječnu plaću koju zaposlenici dobivaju.

Najviše je zaposleno u koprivničkoj gradskoj upravi, njih 67 čija je prosječna bruto plaća 9.348 kune. Najviše zarađuju u Križevcima gdje 33 zaposlenika dobiva u prosjeku 10.790 kune, dok u Đurđevcu njih 19 zaradi prosječno 10.199 kune na mjesec. Daleko najskromnije je u Ludbregu, tamo 36 zaposlenika u gradskoj upravi prosječno dobije 5845 kune na mjesec.

Potpune liste za cijelu Hrvatsku možete pogledati u nastavku.

Plaće gradonačelnika by Matko Breber on Scribd

Plaće službenika by Matko Breber on Scribd

čitam...