Zanimljivo istraživanje

Pogledajte koliko zarađuju gradonačelnici i gradski službenici Podravine i Prigorja, razlike su iznenađujuće velike

To je pozicija s velikom odgovornošću, no istraživanje portala Gradonačelnik.hr i RTL-a pokazalo je da nisu svi plaćeni jednako za nju - razlike su, zapravo, prilično velike.

10:00h
6
Podijeli objavu

Lokalni izbori dolaze nam već u svibnju i mnogi će kandidati u gradovima Hrvatske, pa tako i Podravine i Prigorja, nastojati ugrabiti gradonačelničku fotelju. To je pozicija s velikom odgovornošću, no istraživanje portala Gradonačelnik.hr i RTL-a pokazalo je da nisu svi plaćeni jednako za nju – razlike su, zapravo, prilično velike.

Tako pokazuju podaci i za gradove u ovom kraju. Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) prema objavljenim podacima prima neto plaću od 12.875 kuna. To ga smješta u donju polovicu gradonačelnika prema visini plaće.

U Križevcima Branko Hrg (HDS), koji je objavio da kreće po svoj peti mandat, tu dužnost obavlja volonterski, no on ima i plaću koju dobiva kao saborski zastupnik.

Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, podacima na listi, također radi volonterski, no on je sam istaknuo da će dobivati naknadu. Dubravko Bilić (SDP) u Ludbregu također je svoj posao obavljao volonterski 2,5 godine, a sadašnju plaću iz gradske uprave nisu željeli otkriti.

Na razini države velike su razlike. Tako postoje gradonačelnici koji ne dobivaju naknadu, kao gore spomenuti, a postoji i rekorder iz Svetog Ivana Zeline, HNS-ov Hrvoje Košćec, kojemu na račun svakoga mjeseca sjeda 19.252 kune. Na suprotnom kraju spektra je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić s Nezavisne liste mladih koji za svoj radi dobiva 4.124 kune.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i broj zaposlenih u gradskim upravama te prosječnu plaću koju zaposlenici dobivaju.

Najviše je zaposleno u koprivničkoj gradskoj upravi, njih 67 čija je prosječna bruto plaća 9.348 kune. Najviše zarađuju u Križevcima gdje 33 zaposlenika dobiva u prosjeku 10.790 kune, dok u Đurđevcu njih 19 zaradi prosječno 10.199 kune na mjesec. Daleko najskromnije je u Ludbregu, tamo 36 zaposlenika u gradskoj upravi prosječno dobije 5845 kune na mjesec.

Potpune liste za cijelu Hrvatsku možete pogledati u nastavku.

Plaće gradonačelnika by Matko Breber on Scribd

Plaće službenika by Matko Breber on Scribd

Podijeli objavu
 • Dotepenec

  I onda raja nebu norela…

 • Ivo Vita

  Da malo “remiziramo” ove podatke… dakle ovako… pitanje glasi koliko narod košta naša gradska služba, dakle samo grad, na nivou jednog mandata… dakle 4 godine?! Mišel Jakšić (SDP) prema objavljenim podacima prima neto plaću od 12.875 kuna puta 48 mjeseci je jednako 618.000 tisuća kuna. Idemo dalje, imamo u gradskoj upravi, njih 67 čija je prosječna bruto plaća 9.348 kune dakle 67 puta 9348 jednako 626.316 i puta 48 mjeseci je jednako 30.063.168,00 tridesetmilijunašezdesettritisućeistošezdesetosam kuna. Dakle ukupno za jedan mandat ode iz građanske gradske blagajne oko 30.681.168,00 hrvatskih kuna. Skoro 31 milijun. Dragi građani ako mislite da je ovo sramotno mali iznos i da trebaju nastaviti u ovom smjeru, iskreno vas molim da opet glasate za iste na skorim izborima. Hvala.

  • Siniša Bosanac

   Zanimljivo. Za Misela su stavili netto a za zaposlenike su stavili bruto. Koliko Misel dobije Bruto?

  • Antonio Korade

   Zelis reci da zaposlenici gradskih uprava ne zasluzuju placu?

 • Siniša Bosanac

  Placa duznosnika lokanle samouprave morala bi ovisiti o uspjesnosti vodjenja.

  • Antonio Korade

   U potpunosti se slazem.