Zimski uvjeti na cesti

Pogledajte što vam treba za sigurnu vožnju i kolike su kazne ako nemate zimsku opremu ili niste očistili auto od snijega

15:00h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Ako policijski službenici za vrijeme snijega ili leda na cesti zateknu vozilo koje nema opremu, vozač će morati prekinuti kretanje vozilom, sve dok se ne prilagodi uvjetima na cesti ili će biti isključen i kažnjen, kazuje Mirela Škvorc.

Zima nam kuca vrata, jučer su i pale prve pahulje snijega te je ovo idealno vrijeme da svoja vozila počnemo pripremati za zimske uvjete na cesti.

Zimski uvjeti na snagu stupaju od 15. studenog pa traju do 15. ožujka.

– U to bi vrijeme motorna vozila i teretni automobili trebali imati zimsku opremu. Iako ni jedna cesta u Koprivničko-križevačkoj županiji nije uključena u taj pravilnik striktno prema datumu, već ako krenete prema Varaždinu ili Zagrebu, zimska oprema se mora imati, bez obzira na vremenske uvjete – objašnava Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa.

Zimska oprema znači da se na svim se kotačima moraju imati zimske gume ili ljetne s lancima za snijeg. 

– Ako policijski službenici za vrijeme snijega ili leda na cesti zateknu vozilo koje nema opremu, vozač će morati prekinuti kretanje vozilom, sve dok se ne prilagodi uvjetima na cesti ili će biti isključen i kažnjen – kazuje M. Škvorc.

A kazne se kreću od 700 pa sve do 15.000 kuna. Tako za pravnu ili fizičku osobu – obrtnika, koji ako naredi da se na cestama koristi vozilo bez zimske opreme predviđena je sankcija od 5 do 15 tisuća kuna.

Za vozača koji vozi bez opreme predviđena je kazna od 700 kuna, no osim toga, istu će kaznu platiti ukoliko ne očisti sva zaleđena stakla i snijeg sa svih površina.

– Ujedno, ne preporuča se bicikliranje na kolnicima prekrivenima snijegom i ledom te se apelira na vozače da propuste ralice i ostala vozila koja čiste snijeg – objašnjava policijska službenica.

Potrebno je i prilagoditi brinu kretanja, oprez, povećati razmak između vozila, prekontrolirati tehničku ispravnost vozila, a sve kako se ne bi ponovilo 206 prometnih nesreća koje su se dogodile u zimskim uvjetima sezone 2015/2016. U tom su periodu poginule dvije osobe, a njih 20 je teže ozlijeđeno.

Najčešće je zbog neprilagođene brzine dolazilo do slijetanja vozila s ceste, a kod 73 sudionika je bio utvrđen alkohol.

Iako su se za vrijeme snježnih oborina dogodile dvije nesreće, njih 73 su bile na mokrom kolniku, a jedna je osoba poginula.

 

čitam...