ISTRAŽILI SMO

Pogledajte u čemu se voze podravsko-prigorski političari

06:00h
0
Od električnih automobila do Citroena C5, svega ima u voznom parku naših političara // Foto: Auto-info.hr / Matija Gudlin
Od električnih automobila do Citroena C5, svega ima u voznom parku naših političara // Foto: Auto-info.hr / Matija Gudlin

Vozni park kojim se koriste lokalni dužnosnici uvijek je goruća tema, pogotovo u predizborno vrijeme.

Portal ePodravina.hr istražio je koja vozila koriste koprivničko-križevački političari.

Župan Darko Koren (HSS) koristi se Citroënom C5 vrijednim oko 150.000 kuna. Županija u svojem vlasništvu ima dva VW Pola iz 1998. godine, dvije benzinske i dvije dizelske Opel Astre te Citroën C4. Opel Insignia kojom se koristi zamjenik župana Darko Sobota (HDZ) nije u vlasništvu Županije, kao ni terenac Dacia Duster. Ti automobili su u vlasništvu leasing kuća. Ivan Pal (HSS), drugi zamjenik župana, koristi se Opel Astrom.

– Mi smo jedna od županija s najskromnijim voznim parkom. Nemamo audije, mercedese ni BMW-e. Vozim se u Citroenu C5, to je auto srednje klase, u kakvom se ne vozi ni jedan župan. Auto je siguran, što je najvažnije. Vozi me moj vozač, a često se vozim i sam – rekao nam je župan Koren te dodao, sarkastično ili ne, kako snažno podržava sve one koji voze električne autiće.

Automobile u vlasništvu Županije za službene potrebe i službena putovanja mogu koristiti službenici i namještenici upravnih tijela, članovi Županijske skupštine, ravnatelji i zaposlenici javnih ustanova kojima je Županija osnivač, kao i direktor i zaposlenici Turističke zajednice te trgovačkih društva u kojima Županija ima dionice ili udjele, priopćili su iz Županije.

Koprivničkoj gradonačelnici Vesni Želježnjak (SDP) na raspolaganju je šest električnih automobila te po jedan hibrid, hibridni plug-in i klasični automobil. To su pet vozila Mitsubishi i-Miev, jedan Ducati Energia Free Duck, hibrid Toyota Auris, hibridni plug-in Toyota Prius te klasično vozilo Fiat 500L.

Vozila Grada Koprivnice, priopćeno je iz gradske uprave, nalaze se u sustavu zajedničkog dijeljenja automobila koji je uspostavljen u sklopu projekta Civitas Dynamo. Sustav omogućuje upotrebu vozila za proračunske korisnike Grada Koprivnice. Vozilima se ravnopravno koriste svi djelatnici Grada Koprivnice iz svih upravnih odjela, a najviše ih koriste komunalni redari i prometni redar u svrhu obavljanja svojih djelatnosti te zaposlenici koji rade na legalizaciji objekata. Grad Koprivnica nema službenog vozača.

Branko Hrg (HSS), križevački gradonačelnik, koristi se najviše Chevrolet Cruzom iz 2011. godine vrijednim oko 65.000 kuna, a na raspolaganju su mu još mali Chevrolet Aveo i Opel Vectra iz 2004. godine.

Grad Križevci posjeduje tri službena vozila čije je korištenje regulirano pravilnikom o korištenju službenih vozila. Pravo korištenja službenog vozila u službene svrhe po potrebi imaju gradonačelnik, zamjenici gradonačelnika te predsjednik Gradskog vijeća, pročelnici i službenici. Auti se koriste prema dostupnosti, odnosno kako je koji od automobila slobodan, priopćili su iz križevačke gradske uprave.

Nezavisni đurđevački gradonačelnik Željko Lacković ne koristi službene automobile, a na posao, kaže, najčešće ide biciklom. Ako ide na dalji put, koristi se svojim osobnim automobilom marke Mercedes. Grad Đurđevac u svom vlasništvu, pak, ima dvije Opel Astre iz 2007. i Citroën C5 iz 2003. godine.

– Mi imamo stari vozni park, a službeni auti se koriste za razne potrebe Grada. Radije koristim svoj osobni auto, osjećam se sigurnije, a i to mi je nekako prirodnije. O uštedama da ne govorim – rekao je Lacković.

čitam...