Pojačani nadzor prometa za Martinje

17:52h
0
policija
Ilustracija // Foto: arhiva ePodravina.hr

U četvrtak je blagdan sv. Martina, uz koji se vezuje krštenja mošta i povećana konzumacija vina. Načelnik odjela policije koprivničko-križevačke uprave Romano Vaupotić se nada da će se ovog Martinja nastaviti trend smanjenja broja sudionika u prometu pod utjecajem alkohola. Napomenuo je da je policija još u petak na području Podravine i Prigorja počela s pojačanim preventivnim akcijama, a provodit će ih do ponedjeljka.

– Mjere će posebno biti pojačane već od danas, od poslijepodnevnih sati, zbog dočeka blagdana sv. Martina i većeg broja posjetitelja vinogradarskih predjela, pa sve tamo do ranih jutarnjih sati 15. studenog. Provodit ćemo niz preventino represivnih akcija u tom pravcu. Policija kontrolira sve sudionike u prometu, a posebno vozače jesu li pod utjecajem alkohola, ali i droga – rekao je R. Vaupotić.

 

Već malene količine alkohola u krvi usporavaju reakcije vozača i otežavaju zapažanje. Primjerice, 0,5 promila udvostručuje rizik od prometne nesreće, 0,6 ga utrostručuje, 0,8 učetverostručuje, a kod većih količina alkohola taj je rizik i mnogo veći.