Obiteljsko nasilje

Pojavili se detalji krvave svađe u kojoj je otac ubo sina u trbuh

07:00h
0
Maloljetnica je nožem pokušala usmrtiti 25-godišnjakinju // Ilustracija
Krvava svađa // Foto: Ilustracija

On je nasrnuo na vrata kako bi ušao u sobu i naletio je na nož koji je Stjepan držao ispred svog trbuha.

Na Županijskom sudu u Varaždinu održana je rasprava u slučaju krvave svađe koja se dogodila 28. listopada prošle godine u Botinovcu pokraj Koprivnice. Otac je pod utjecajem alkohola, točnije s 1,53 promila u krvi, ubo sina, koji je imao 2,07 promila alkohola u krvi, nožem u trbuh. Optuženi je na raspravi otkrio nove detalje tog događaja.

Prema iskazu okrivljenog 64-godišnjeg S.M., koji je trenutno u varaždinskom zatvoru, toga je dana u večernjim satima gledao televiziju u spavaćoj sobi. Supruga je bila na misi, a on je bio zaključan u sobi – uobičajeno, kao što je rekao, zbog čestog nasilnog ponašanja njegovog 41-godišnjeg sina T.M.

Naveo je da je njegov sin ušao u kuću i počeo lupati šakama i nogama po vratima njegove sobe te je prijetio da će ga iscijepati sjekirom. Iz straha i zbog eventualne obrane uzeo je nož s vrha ormara – tamo su bili sklonjeni baš kako ih njegov sin ne bi našao.

Ohrabren nožem u ruci, otac je otključao vrata spavaće sobe u nadi da će smiriti sina. Međutim, kako navodi u svom iskazu, sin je nasrnuo na vrata kako bi ušao u sobu i naletio je na nož koji je držao ispred svog trbuha.

Nakon toga je u kuću ušla supruga i vidjela sinovljevu ranu. On joj je govorio da ga je otac ubo i da ga mora “hmoriti” sjekirom. Otac je blokirao vrata sobe foteljom, no pustio je suprugu unutra kako bi uzela ručnike za povijanje rane. U tom je trenutku sin ušao u sobu i odgurnuo oca tako da je ovaj pao glavom na ugao televizora. Skočio je na njega i na podu ga tri puta udario šakom u glavu. Sve se smirilo kada su došli dvoje susjeda i nagovorili T. M. da ode u bolnicu.

Okrivljeni S. M. naveo je kako mu je sin često prijetio da će ga ubiti te da su on i njegova supruga živjeli u stalnom strahu. Također je rekao da mu je sin pio svaki dan i zbog toga bio agresivan te da je već deset puta počinjao i prekidao liječenje od alkoholizma. Priznao je i da je on također taj dan pio, no da nije nasilan kada je pod utjecajem alkohola. Nije znao objasniti zašto je sin bio agresivan prema njemu taj dan jer nije bilo sukoba među njima. Ipak, napomenuo je da mu je sin već prijetio s nožem u ruci, a i jednom je istukao svoju majku tako da je imala vidljive podljeve.

Svjedoci na raspravi su također potvrdili da su odnosi između oca i sina već dulje vrijeme poremećeni. Majka T.M. posvjedočila je da njen sin pati od PTSP-a još od povratka s ratišta 1996. te da je zbog toga i čestog konzumiranja alkohola znao verbalno napadati nju i oca bez povoda. S druge strane, okrivljeniku na štetu ide što je priznao čin.

Okrivljeni S. M. dobio je kaznu od 2,5 godine zatvora.