NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Pojedini oboljeli i dalje traže e-propusnice, Capak najavio moguće pooštravanje mjera

Božinović je rekao kako je jučer dvadesetak osoba u Hrvatskoj kršilo samoizolaciju.

15:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Davor Božinović // Foto: Matija Gudlin

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji u 14 sati objavio kako je brojka oboljelih od koronavirusa stigla do 1495. Između ostaloga, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovno su se dotaknuli mjera kojima se želi ograničiti širenje virusa, a što je posebno važno uslijed uskrsnih blagdana kada mnogi odlaze u trgovine ili na nedavno otvorene tržnice.

– Nismo za represivne mjere, već donosimo one za zaštitu ljudi. Svatko bi ih se trebao držati. Nisam bio u gradu, ali izvijestili su me da je ponašanje slično onome prije pojave koronavirusa. Smatramo da najviše možemo pomoći svojim apelima i objašnjavanjem mjera. Nastavi li se da se građani nedovoljno pridržavaju mjera, bit će potrebno poduzeti represivne mjere – rekao je Capak.

Božinović je rekao kako je jučer dvadesetak osoba u Hrvatskoj kršilo samoizolaciju. Pojedinci, potvrdio je, još uvijek traže e-propusnice iako su pod mjerama samoizolacije ili čak pozitivni na bolest. Naglasio je, što je jasno, da oni tako mogu zaraziti druge i produžiti situaciju.

– Imamo mogućnost stalnim apelima utjecati na savjest građana. Otpočetka je jasno da uspjeh nošenja s epidemijom ovisi o svakome od nas. Nema institucije koja može utjecati na svijest koliko možemo mi s medijima. Vremena nisu normalna, ljudi to moraju prihvatiti. O tome kako se ponašaju ovisi zdravlje najbližih. Represija ne, ali sigurno ćemo ponavljati koliko će biti potrebno. Glede mjera, pokušavamo napraviti samo što je nužno. Balansiramo između ekonomske održivosti i zadatka broj jedan – spašavanja života ljudi. Ušli smo u kritično razdoblje, o nama ovisi koliko će ono trajati – rekao je Božinović.

čitam...
Loading...