Pokrenut kompletan postupak za donošenje zakona o Sveučilištu Sjever

16:06h
0
Sveučilište Sjever je na Dan grada Koprivnice posjetio premijer Zoran Milanović sa suradnicima // Foto: Koprivnica.net

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević ekskluzivno je za Radio Dravu rekao da je Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever poslan u Vladu nakon čega će i na odlučivanje u Sabor. 


– Što se tiče Sveučilišta Sjever, sve ide u najboljem tijeku. Zakon za osnivanje sveučilišta je pripremljen. Danas je baš pokrenut kompletan postupak prema vladi za puštanje tog zakona u proceduru. Prema tome, sve je spremno, postupak će biti vrlo hitan. To znači da će biti iskorišteni maksimalni rokovi da se Zakon za osnivanje javnog sveučilišta Sveučilišta Sjever sprovode na najbrži mogući način.

Resorni ministar Vedran Mornar izazvao je nedoumice izjavivši prije tri dana u Slavonskom Brodu kako će tamo – prema objavi nekih medija, biti osnovano osmo javno ili državno sveučilište. Njegov zamjenik Andričević slušateljima Radio Drave je pojasnio:

– Mislim da nije rekao da će biti osmo, već da će biti slijedeće javno sveučilište.

Zamjenik Andričević kaže da je prijedlog zakona trenutno u vladinom Uredu za zakonodavstvo. Vlada bi ga na dnevnom redu mogla imati za najviše dva tjedna a potom će Zakon o Sveučilištu Sjever po hitnom postupku donijeti i Sabor. I dok su u vladajućoj koaliciji uvjereni da će se sve upravo ovako odvijati, do vremena dok država ne preuzme osnivačka prava postavlja se pitanje financiranja sveučilišta. Znano je naime da Grad u ovogodišnjem proračunu nije osigurao novac za sveučilište, pa je pitanje kako će zaposlenici, osobito Sveučilišnog centra Koprivnica, dobiti plaće za siječanj i veljaču:

– Što se tiče financijskog dijela, također smo upravo u tijeku razgovora i s Ministarstvom financija i s Vladom Republike Hrvatske kako premostiti taj vremenski jaz koji bi se desio do samog usvajanja zakona da se mogu pokriti te plaće. Na tome radimo, siguran sam da će to biti riješeno.

Lokalnu javnost zamjenik Andričević je zamolio za još malo strpljenja te istakao:

– Vjerujete mi, ništa se ne odugovlači. Odluka Vlade je točno onakva kakva je bila prilikom posjete premijera, ministra Zmajlovića i mene kad smo bili u Koprivnici za Dan grada. Potpuno identična stvar je i dan danas. Kažem, neki vremenski rok nažalost mora proći zbog tih pravnih propisa koji se moraju ispoštivati kad se nešto takvo pokušava realizirati. Ništa drugo. Evo, sve ide svojim tijekom, zakon je u postupku, rješavamo i financijski dio problema i ja sam siguran da ćemo to riješiti vrlo, vrlo skoro.

Izvor: www.radio-drava.hr 

čitam...