IZ UDOBNOSTI VLASTITOG DOMA I BESPLATNO

Pokrenut prvi online tečaj za trudnice, Dora Kolačko: Najviše se boje toga što im na porodu ne dopuštaju pratnju

Koprivnička doula Dora Kolačko rekla je za portal ePodravina kako trudnice trenutno najviše muči pitanje odlaska u bolnicu, odnosno u rodilište.

17:30h
0
Drveni model koji prikazuje otvaranje kroz porod u centimetrima // Foto ustupila: Dora Kolačko

Dora Kolačko, poznata Koprivničanka, pogotovo u trudničkim “redovima”, volonterka je Udruge Roda. Mnogi je znaju kao porođajnu i postporođajnu doulu te porođajnu edukatoricu i volonterku spomenute udruge, koja je do prije pojave koronavirusa, između ostalog Koprivnici vodila tečajeve za trudnice.

No, kako je puno toga s pojavom ovog virusa stalo, tako je nažalost stala i podrška trudnicama, ona koja se odvijala uživo, u grupama ili pojedinačno. Upravo zbog toga su volonterke i edukatorice koje su ujedno i članice Udruge odlučile pokrenuti e-Tečaj za trudnice koji je u potpunosti besplatan i odvija se putem interneta.

Tečaj je namijenjen isključivo trudnicama u trećem tromjesečju, točnije od 28. tjedna trudnoće nadalje.

Drveni model koji prikazuje otvaranje kroz porod u centimetrima // Foto ustupila: Dora Kolačko

– Bolnički tečajevi koji su i bili besplatni više se ne održavaju, trudnice su zbunjene i teško dolaze do informacija pa smo im odlučile ponuditi pohađanje tečaja kroz nekoliko dana iz udobnosti vlastitog doma – rekla je za ePodravinu Dora Kolačko, objašnjavajući nam od kuda je potekla ideja e-tečaja. Trudnicama se podrška pruža i kroz Facebook grupu posebnu osnovanu za njih, a kojoj mogu pristupiti tek po završenom tečaju koji traje nekoliko dana.

Inače, prvi ciklus tečaja odrađen je polovicom trećeg mjeseca, a tada se na njega prijavilo 1300 trudnica iz svih dijelova Hrvatske, a u tom prvom krugu tečaj je završilo oko 1000 trudnica. Upravo zato Udruga Roda odlučila je pokrenuti i drugi ciklus online besplatnog tečaja za trudnice, a na njega se možete, ako ste u trećem tromjesečju trudnoće, prijaviti do 16. travnja, klikom na OVAJ link.

Platneni model posteljice // Foto ustupila: Dora Kolačko

– Tečaj je podijeljen na nekoliko tema, a trudnice ne moraju nužno redom prolaziti kroz njega, a da bi prošle cijeli kurikulum potrebno im je oko dva to tri sata. Video snimke koju su snimale edukatorice te fotografije i tekstovi osnova su tečaja, s time da su tekstovi izvađeni iz knjige Trudna-tvoja saveznica u prvih 12 mjeseci, koju je izdala Udruga Roda – objašnjava Dora Kolačko.

Trudnoća u posebnim okolnostima koronavirusa, sve što trebate znati o porodu, informacije o boravku u rodilištu u okolnostima koronavirusa, sve što trebate znati o babinju, uvod u dojenje, vježbe opuštanja i vizualizacije – neke su od tema koje se obrađuju u ovom online tečaju. Dora pokriva dijelove o porodu, točnije kretanje na porodu, kontrakcije, kada otići u rodilište, položaji za rađanje i intervencije na porodu.

Model ženske zdjelice // Foto ustupila: Dora Kolačko

– Ovakav način vođenja tečaja mi je novost. Dosad sam to radila uživo, i to mi je bilo super jer ih vidim, mogu razgovarati s njima i odgovarati im na pitanja, no i ovako se trudimo odgovarati na njihova pitanja, tako da smo imale jedan Facebook live, a i opet ćemo ga održati – rekla je Dora te napomenula da sveukupno u ovom projektu radi desetak članova Udruge.

Ilustracija djeteta koje se sprema za porod // Foto ustupila: Dora Kolačko

Koprivnička doula Dora Kolačko rekla je za portal ePodravina kako trudnice trenutno najviše muči pitanje odlaska u bolnicu, odnosno u rodilište. U biti, najveći problem im je što ne mogu imati pratnju na porodu, budući da je pratnja zbog koronavirusa zabranjena.

– Uplašene su zbog toga što ne mogu imati pratnju pa smo radili na tome da im dodatno objasnimo i olakšamo čitav proces. Još više su se preplašile nakon što je rečeno kako Svjetska zdravstvena organizacija vani ne brani pratnju na porodu, ali eto kod nas je to drugačije, odnosno zabranjeno je – govori Dora Kolačko te nam objašnjava da se ne slaže s time.

“Dutch pelvis” prikaz unutarnje i vanjske rotacije djeteta na porodu // Foto ustupila: Dora Kolačko

– Ako je žena s mužem došla u bolnicu, rekli bismo direktno iz kreveta, a potom ih se odvaja, a nakon poroda ju se stavlja u sobu s dvije ili tri druge žene koje nikad nije vidjela, mislim da je u tom slučaju muž najmanja opasnost – jasna je Kolačko, no u ovom trenutku odluka o zabrani pratnje je i dalje na snazi.

Prikaz otvaranja cerviksa na porodu // Foto ustupila: Dora Kolačko

Kako bi olakšale trudnicama ovo razdoblje, ponovimo, volonterke Udruge Roda održat će još jedan ciklus online tečajeva koji počinje 17. travnja i traje do 21. travnja. Prijaviti se možete do 16. travnja, klikom na OVAJ link. Svi materijali će biti dostupni online, a e-tečaj ćete moći pratiti na računalu ili preko mobilnog uređaja.

– E-tečaj smo pripremile zato što želimo da svaka trudnica iz sigurnosti svojeg doma dobije mogućnost dodatno se pripremiti za svoj porod i babinje – poručile su na kraju organizatorice i edukatorice te volonterke Udruge Roda.

Drveni model koji prikazuje otvaranje kroz porod u centimetrima // Foto ustupila: Dora Kolačko

čitam...