Tradicionalno

Polaganjem vijenaca diljem županije obilježen Dan antifašističke borbe

22:22h
0
Dan antifašističke borbe // Foto: koprivnica.hr/kckzz.hr/krizevci.hr

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Dan antifašističke borbe jučer je obilježen na mnogim grobljima diljem Podravine tradicionalnim polaganjem vijenaca za žrtve.

U Koprivnici je prigoda obilježena polaganjem vijenaca i prigodnim govorima na Spomen području Danica, Gradskom groblju kod središnjeg križa i kod grobnice palih boraca, na Židovskom i Pravoslavnom groblju te na groblju u Jagnjedovcu.

Vijence i lampione polagale su delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Saveza antifašističkih boraca i Židovske općine Koprivnica. Delegaciju Grada Koprivnice činili su zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i vijećnici Gradskog vijeća Anica Desnica, Željko Vugrinec, Darko Tetec, Miljenko Flajs i Ernest Forjan.

Obilježavanju su prisustvovali i saborski zastupnik Dražen Pros, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, predstavnici Županijske skupštine Tomislav Babić, Nenad Martinaga, Milivoj Androlić, predstavnici SAB-a Ivan Povijač, Vinko Zember i Stjepan Henezi, te predstavnica Židovske općine dr. Sanja Švarc Janjanin.

U Križevcima su na Gradskom groblju gradonačelnik Branko Hrg i zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk položili  cvijeće i zapalili svijeće.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, istovremeno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

čitam...