Polančec pod budnim okom USKOK-a

17:35h
0
Damir Polančec

Vijest o uhićenju Damira Polančeca brzo poput munje proširila se državom. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva u pratnji policije priveden je na ispitivanje u Zagreb. Prema napisima medija djelatnici USKOK-a Polančecovu obiteljsku kuću u Oružarskoj ulici u Koprivnici ‘češljaju’ od 6 sati ujutro, a samog Polančeca u Zagreb su odvezli tek nakon podneva.

Prije no što je Polančec pod pratnjom policije otišao put Zagreba, iz kuće su mu izneseni svi materijali koji bi mogli služiti kao dokaz u istrazi protiv njega; računala i nekoliko vreća spisa. Razlozi koji se sami od sebe nameću za privođenje HDZ-ovca čija će se stranka večeras izjasniti hoće li on i dalje biti njen ponosni član, jesu umiješanost u aferu Podravka i prodaje INA-e MOL-u.

Za bilo kakvu umiješanost Polančeca u mutne poslove s OTP bankom i investicijskom bankom Merrill Lynch u medijima se pojavljuje zgodna izjava njegove majke Terezije koja žustro brani svog sina te tvrdi da je nevin i da za ta poduzeća nikad nije ni čuo, a kamo li da je s njima sklopio bilo kakav posao. Majci se navodno nikada ne laže, a svaka će majka u bilo kojem trenutku biti spremna zaštititi svoje dijete pa sve da i zna da je nemoguće da je nevino.

Uhićenje će se loše odraziti na Podravku, Polančecove ljude i političare općenito

Polančec s kumom Zdravkom ŠestakomO uhićenju Damira Polančeca izjasnili su se mnogi visokopozicionirani Koprivničanci. Ksenija Horvat, Podravkina povjerenica sindikata PPDIV i jedna od ‘Polančecovih ljudi’ koja se zalagala za Polančecov povratak u Podravku, medijima je iznijela svoju zaprepaštenost tim nemilim događajem koji je Polančeca snašao kad mu se najmanje nadao.

Ljubo Jurčić, predsjednik NO Podravke iznio je mišljenje da je situacija s Polančecom loša za ‘Polančecove ljude’ u Podravki, ali i za političare u cijeloj Hrvatskoj koji će biti prozivani sve češće te će se zbog toga morati puno raditi na očuvanju pozitivne atmosfere u Podravki.

Upečatljiv je komentar za medije od strane SDP-ova Željka Jovanovića da je Polančec uhićen, ne samo zbog svoje upletenosti u aferu Podravku već i zbog toga što je izgubio zaštitu u HDZ-u.

Premijerka Jadranka Kosor u medije je izašla s izjavom da podržava sve mjere koje poduzimaju državne institucije te naglasila kako politička pripadnost osobe pod istragom ne bi trebala imati nikakvu ulogu.

Draženka Gračan (desno) - foto: Ivan BrkićUSKOK ispitao navodnu Polančecovu prijateljicu

Kako slučaj Polančec ne bi stao samo na uhićenju njegova glavnog aktera Damira Polančeca, USKOK je na ispitivanje zbog povezanosti s Polančecovim ‘mutnim poslima’ priveo i Draženku Gačan, direktoricu tvrtke FIA Energy čija se poslovnica u Koprivnici između ostalog bavi trgovanjem zemnim plinom.

Uskok i policija iznose računala i dokumente iz ureda FIA Energy u Martinovki // foto: Ivan BrkićDraženka Gačan bila je nedostupna za potvrdu ili negiranje navodnog razloga njenog privođenja na ispitivanje.

Budući da su se prije mjesec dana u medijima pojavili napisi da Polančec u toj tvrtci čiji je osnivač srpski poduzetnik Ranko Mimović traži zaposlenje, postoji nepotvrđena sumnja da je Gačan privedena na ispitivanje zbog ‘pomaganja’ Polančecu u brojnim, sada već spornim poslovima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: Koprivnički društveni život Damira Polančeca

čitam...