-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nakon oslobađajuće presude

Polančecova majka Terezija: Uvijek je priznao kad je nešto skrivio i zato sam znala da je nevin
P

Ne propustite

Čula sam se s njim i prije toga i rekao mi je da se ništa ne brinem. Ja sam se jako bojala. Kad mi je javio da je gotovo, rekao je “Mama, jel je bilo tak kak sam ti rekel?”, kaže Terezija Polančec.

Nakon više od pet godina suđenja za aferu Spice, Damir Polančec oslobođen je svih optužbi. Prema mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, nije kriv za zločinačko udruživanje s partnerima s ciljem preuzimanja Podravke i izvlačenje gotovo 400 milijuna kuna iz tvrtke. Tu vijest posebno su emotivno primili njegovi roditelji, Terezija i Stjepan u Đelekovcu.

Mama, jel bilo tak kak sam ti rekel?

Stjepan je teški invalid koji je nakon mnogobrojnih zdravstvenih problema ostao bez noge tako da Terezija uglavnom sama održava okućnicu i vrt. Sin ih, kažu, često posjećuje, ide u ribolov, pomogne im sa svim što im je potrebno – Bar je tako bilo uvijek kada je bio na slobodi,  kaže Terezija Polančec.

Terezija Polančec na svom dvorištu // Foto: Matija Gudlin
Terezija Polančec na svom dvorištu // Foto: Matija Gudlin

– Bilo nam je strašno tijekom suđenja. Poznajem svog sina i znam da je oduvijek bio iskren. Teškom mukom smo školovali njega i njegovu sestru. Zaposlio se u Podravki i bilo mu je super, sve dok ga neki vrag nije odvukao u politiku i odmah je postao dežurni krivac za sve. Mislio je da će u politici moći raditi ono što je dobro, “Mama, ja bum tak delal kak je dobro, na dobro svih ljudi”, tako nam je govorio. Međutim, sve je to ispalo drukčije – rekla je Terezija.

Trenutak u kojem su shvatili da je Polančec optužen bio im je pravi šok.

– Ostali smo zabezeknuti jer dobro znamo kakav je, iskren i pošten. Uvijek je priznao dok je nešto skrivio i zato sam od početka vjerovala da je nevin za ovo – kaže ona.

Dodaje da su ih novinari stalno gnjavili.

–  Znala sam se vraćati sva blatna s vrta i vidim tri kamere u dvorištu. I izmišljali su priče da smo bogatuni, da imamo punu garažu novaca i Vegete. Jedino što imamo je 60 godina star traktor i malo nafte – tvrdi Terezija.

Razlog njegovog uhićenja i suđenja za nju je nedvojben – Damir je smetao nekome u Vladi. Unatoč tome, trenutak kada su čuli da je oslobođen optužbi došao je kao nevjerojatno olakšanje.

– Čula sam se s njim i prije toga i rekao mi je da se ništa ne brinem. Ja sam se jako bojala. Kad mi je javio da je gotovo, rekao je “Mama, jel je bilo tak kak sam ti rekel?” Još mi je prije rekao da bi se on nagodio s njima za kaznu, ali da nije kriv. “Ja se budem trgal i boril, taman cijeli život. Imam dovoljno snage da se borim s njima i ja znam gdje je istina“, tako mi je govorio dok je to trajalo. I cijelo vrijeme sam mu vjerovala, makar našem sudstvu nisam. Ali dobro je završilo – zaključila je Terezija.

Dvorište obitelji Polančec u Đelekovcu // Foto: Matija Gudlin
Dvorište obitelji Polančec u Đelekovcu // Foto: Matija Gudlin

Mještani ga vole

Obitelj Polančec u Đelekovcu svi poznaju.

– Često je tu znalo biti ljudi koji su ga dolazili vidjeti i moliti ga za pomoć. Meni su uvijek svi u lice samo najbolje o njemu pričali kada je bio u Vladi. Međutim, kada se sve to dogodilo, odjednom je bila tišina. Nitko te više ne poznaje osim ponekog prijatelja – rekla je Terezija.

Dodala je kako se nada da je sada sve gotovo. Ali opet, nikad ne znaš. Vrag nikad ne spava – zabrinuto je rekla.

Mještani u Đelekovcu imaju dobro mišljenje o Damiru Polančecu.

– Da, čuo sam sve. Očekivao sam da će biti oslobođen, nisam vjerovao da je zbilja ukrao nešto. Često dolazi tu, pomaže roditeljima, svi ga poznaju. Vjerovao sam da neće biti kriv – rekao nam je Saša.

Terezija Polančec i novinar ePodravine // Foto: Matija Gudlin
Terezija Polančec i novinar ePodravine // Foto: Matija Gudlin

– Jako dobro ga poznajem. Nisam bio doma kad se sve to događalo, ali sve znam. Sreli smo se nakon svega i pitao me što mislim o njemu. Rekao sam mu da mislim sve kao i prije, i prije ulaska u Vladu i svega. Vidio sam kako su se svi grebali za njega, a poslije su ga vritnuli. Uvijek sam imao dobro mišljenje o njemu i imam ga i dalje – rekao nam je mještanin Slavko Pristovnik.

Upoznat je i s kaznom koju je Polančec dobio zbog gradnje reflektora na nogometnom igralištu u Đelekovcu.
To su mu isto namjestili. Morali su mu nešto naći. Vidio sam sve te papire i dozvole, a kako je to plaćeno i tko je to platio, to vjerojatno samo on zna. Za to su ga ubili, kako se kaže – dodao je.

Iako nemaju svi čvrsto mišljenje o presudi, nema stanovnika Đelekovca koji nije upućen u to što se dogodilo – takav je i Mladen.
– Poznajem ga, kako ne. Ne vidim ga često tu, ali dolazi nekad, mislim da je više u Koprivnici. Ne razumijem se u politiku, ali čuo sam da je oslobođen. Tko zna što se tu događalo – rekao nam je.

Nije to bezveze

Za razliku od njegovog sela, građani Koprivnice nemaju tako univerzalno pozitivno mišljenje prema Polančecu.

– Pratila sam presudu i ne znam što da mislim. Nema smisla, ili su trebali biti svi oslobođeni ili su trebali biti svi krivi. Ne razumijem zašto jedni jesu kažnjeni, a on nije – kratko nam je komentirala Jasna.

Slično razmišlja i Vlado.
– Ma, bezveze. Mislim da nije slučajno da se on stalno povlači po sudovima. O ovim drugima koji su oslobođeni i kažnjeni ne znam puno, ali Polančeca tu svi znaju. Mislim da je to dovoljno reći – znakovit je bio Vlado.

Damir Polančec nije odgovarao na naše pozive, a trenutno s obitelji ljetuje na Krku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZADNJA UTAKMICA

Uzavrelo je na Apašu usprkos niskim temperaturama, evo tko je sve došao na tekmu Slaven Belupa i Dinama

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu posljednja utakmica 17. kola domaćeg nogometnog prvenstva. Podravske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti