Polančecu dojadio Sindikat obuće

20:12h
0

090914-sloga-m– Sindikaliste može biti sram zbog kaznenih prijava koje su podigli protiv predsjednika uprave Sloge obuća Darka Šketa, a time i mene, te zbog stalnih medijskih napada – rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na konferenciji za novinare nakon što se sastao s 30-ak radnika i upoznao ih sa situacijom u Slogi obuća te njihovom budućnošću.

Polančec je kazao da su predsjednica Sindikata Svjetlana Šokčević i Slogini sindikalisti čašu njegovog strpljenja punili medijskim istupima u kojima su uporno napadali Šketa, da su ju kaznene prijave prelile i da zato više ne želi s njima sjesti za isti stol. Po njemu, takvo je ponašanje sindikalista neprihvatljivo, prevršilo je svaku mjeru i nanosi veliku štetu ugledu i poslovanju Sloge obuća:

090914-sloga2-m– Umjesto da se trude spasiti svako radno mjesto napadaju Šketa i mene, a jedini smo zaslužni za to što Sloga obuća ima ugovorenu proizvodnju do veljače iduće godine. Tako će biti i dalje, jer su dogovori o novim poslovima u tijeku, pa vjerujem da budućnost 337 radnih mjesta nije upitna. Moj je zadatak koordinirati rad malobrojnih domaćih proizvođača obuće koji su sposobni javljat se na natječaje koje MUP, MORH i državne tvrtke raspisuju radi nabavke službene obuće i zato vjerujem da će Sloga obuća preživjeti.

090914-sloga3-mPolančec je priznao da spašavanje Sloge d.d. nije u uspjelo zbog presporog pretvaranja državnih potraživanja u vlasnički udio, povlaćenja talijanskog partnera iz posla te golobalne krize zbog koje je Sloga d.d. u roku od godinu dana primila 36% manje narudžbi. Alternativa je bila dokapitalizacija Sloge obuća imovinom Sloge d.d. i nedavni prelazak radnika, što je, tvrdi Polančec, uobičajeno i zato ga ljuti ponašanje Sindikata obuće. Predsjednik uprave Sloge obuća Darko Šket, pak, za izjave sindikalaca kaže da su pokušaj skretanja pozornosti radnika i javnosti s pravih problema, no nije kazao kojih već je samo najavio da će u javnost izaći s podacima koji će razjasniti pozadinu sukoba.

– Sloga obuća neće dobiti Zlatnu kunu, no preživjet će jer nije opterećena kreditima i slično i zato jer sa svojim proizvodima polako ulazi na tržište Njemačke, Švedske, Rusije i drugih zemalja – optimističan je Darko Šket.

090914-sloga4-mPotpredsjednik Vlade je na pitanje novinara o mogućoj suradnji Sloge obuća i Borova odgovorio da je to realna opcija te da bi se uskoro na policama trgovina Borova mogla naći roba svih domaćih proizvođača obuće. Šket je novinarima kazao kako su ponovljene tvrdnje sindikalaca o njegovoj nezakonito visokoj plači te druge izjave o tome da je kršio zakon i slično neistinite, a Polančec je dodao da mu se više ne da komentirati izjave Svjetlane Šokčević i njezinih suradnika. Nedovršena je ostala i priča oko ovrhe koju je nad nekretninama Sloge d.d. u stečaju prije nekoliko dana pokrenula Podravska banka, jer iako je Šket kazao da je POBA odustala od pljenidbe stečajni upravitelj Otročak je kazao da takvu odluku bankara još uvijek nema na papiru, već samo njihovo usmeno obećanje.

Ujutro su se pred upravnom zgradom Sloge osim potpredsjednika pojavili i radnici kojima nedavno nisu produženi ugovori o radu. Njih 20-ak je htjelo razgovarati s Polančecom i Šketom, no prvo su bili odbijeni. Tek na inzistiranje su se sastali s potpredsjednikom Vlade, koji im je obećao sastanak u svojem uredu u Zagrebu.

– Rekao nam je da će danas javiti kad da dođemo s njemu na razgovor, a na današnjem sastanku smo mu samo «u grubo» objasnili što se u stvari događa u Slogi – rekao je povjerenik Sindikata obuće u Slogi Željko Lalić.

čitam...