Policija apelira: budite pažljivi s pirotehnikom

15:09h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina.hr
Ilustracija // Foto: ePodravina.hr

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana svake godine imamo prilike čitati vijesti o teškim ozljedama uzrokovanim neopreznim ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima. Najgora situacija je kad se to dogodi mladim osobama i djeci, što je uglavnom i slučaj. U svrhu prevevencije toga, Policijska uprava Koprivničko-križevačka i ove godine organizira akciju “Mir i dobro”.


Akcija „Mir i dobro“ provodit će se od 12. prosinca 2011. do 8. siječnja 2012. godine i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Policija će tijekom akcije pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehnike, kao i nezakonito prenošenje pirotehnike preko granice. 

Policija poziva na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog od nas dostojnoj proslavi predstojećih blagdana jer se nesreće, kako kažu, ne događaju uvijek nekom drugom. U svrhu prevencije, pripremili su i nekoliko savjeta građanima:

Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.


  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

  • Prošle godine  kazneno prijavljene 84 osobe / Foto: Ivan BrkićObvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne 
  • dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. 

  • Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!

  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Napomenimo i kako su kazne dosta oštre, pa ćete tako, primjerice, za bacanje petarde na mjestu gdje je okupljen veći broj ljudi, platiti kaznu od 1000 do 5000 kuna. Prošle godine čak 84 osobe su kazneno prijavljene. 

čitam...