Policija će cijeli tjedan pojačano nadzirati vozače pod utjecajem alkohola i droga

08:01h
0
Ilustracija

Kako bi se smanjile prometne nesreća koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola, ali i smanjilo sudjelovanje vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga u prometu na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, kao i na području susjednih policijskih uprava, od 1. do 7. lipnja provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.


Policijski službenici uključeni u provođenje akcije će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili u povratu, a osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirat će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa, najavljeno je iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

U travnju 52 prometne nesreće

Tijekom tijekom travnja ove godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 52 prometne nesreće, od čega 24 nesreće s ozlijeđenim osobama i 28 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 125 osoba, od kojih su četiri osobe teže ozlijeđene, dok su 32 osobe lakše ozlijeđene.

Alkohol je zabilježen kod 17 sudionika prometnih nesreća (14 % ukupnog broja sudionika), odnosno kod 17 vozača (21 % vozača). Pod utjecajem alkohola najviše je bilo vozača osobnih automobila (13).

Pod utjecajem alkohola bili su i vozač mopeda, motocikla, traktora i bicikla. U odnosu na travanj prošle godine došlo je do povećanja sudionika prometnih nesreća, ali i vozača, pod utjecajem alkohola za sedam sudionika odnosno vozača ili 70 % (2014.- 10 sudionika i 10 vozača).

Vozači pod utjecajem alkohola, tijekom travnja 2014. godine, prouzročili su 17 prometnih nesreća od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a šest osoba je lakše ozlijeđeno, te devet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U odnosu na travanj 2014. g. došlo je do povećanja broja prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola za devet nesreća ili 112 % (2014. – 8).

Između 1. i 25. svibnja ove godine na području Policijske uprave zabilježeno je 45 prometnih nesreća od čega dvije nesreće s poginulim osobama, 24 nesreće s ozlijeđenim osobama i 19 nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno 11 osoba, dok je lakše ozlijeđena 21 osoba.

Od 103 sudionika prometnih nesreća u rečenom razdoblju, 12 sudionika je bilo pod utjecajem alkohola ili 12 %. Pod utjecajem alkohola bilo je 10 vozača od ukupno 66 vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama ili 15 %. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je šest osoba, pri čemu je jedna osoba teže ozlijeđena, a pet osoba lakše.

čitam...