Nastavak dobre suradnje

Policija će dijeliti 200 reflektirajućih prsluka pješacima i biciklistima, načelnik Pukec: Cilj nam je zaštititi najranjivije skupine

Biciklisti u uvjetima lošije vidljivosti trebaju nositi reflektirajuće prsluke ili neku drugu vrstu reflektirajuće odjeće, ukoliko ga nemaju plaćaju kaznu od 300 kuna.

17:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Grad Križevci nabavio je 200 reflektirajućih prsluka koje je danas gradonačelnik Mario Rajn predao načelniku Policijske postaje Križevci, Ivanu Pukecu. Cilj današnjeg čina jest nastaviti vrlo dobru suradnju Gradske uprave i Policijske postaje.

Križevci sve više postaju grad biciklista, govori načelnik Pukec, te je Policijska postaja Križevci krajem prošle godine u suradnji s Gradom Križevcima pokrenula inicijativu u cilju nabavke 200 prsluka koje će kroz preventivne i represivne aktivnosti na području policijske postaje dijeliti biciklistima i pješacima s ciljem povećanja njihove sigurnosti.

Današnja podjela reflektirajućih prsluka koji će se podijeliti biciklistima i pješacima samo je jedna u nizu aktivnosti kojima se podržava program koji provodi Policijska postaja Križevci.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

– Grad je visoko u statistikama po sigurnosti, a to je sigurno s jedne strane rezultat odgojnih metoda unutar obitelji i obrazovnog procesa, s druge strane zaslužne su za to i naše službe, policijska postaja i svi dionici koji sudjeluju u preventivnim akcijama – rekao je na samom početku gradonačelnik Mario Rajn.

Načelnik Ivan Pukec osvrnuo se na najranjiviju skupinu u prometu, a to su biciklisti, mopedisti i pješaci.

– Kroz statistički pregled zadnje dvije godine zabilježili smo 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti, od toga je 11 osoba zadobilo ozljede, a što se tiče pješaka, sudjelovali su u 15 prometnih nesreća, a njih 14 je zadobilo tjelesne povrede – rekao je načelnik Pukec te napomenuo kako je prošle godine zabilježena i jedna prometna nesreća u području najranjivije skupine, a s najtragičnijim ishodom, a to je smrt motociklista u travnju 2019. godine.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Podsjetimo, nesreća se dogodila i krajem prošle godine na sam Badnjak. Oko 11 sati u mjestu Guščerovec 40-godišnji vozač upravljao je kamionom MAN zagrebačke registarske oznake. Uslijed nepropisne vožnje unazad, stražnjim djelom udario je 69-godišnjeg pješaka koji je pao na tlo, a stražnji kotači vozila prešli su preko njega. Nesretnik je na mjestu preminuo od ozljeda.

Svakodnevno se, navodi Pukec, provode preventivne i represivne akcije svih oblika, a najveći cilj policijske postaje je zaštititi najranjivije skupine upravo zato što bilo kakva nesreća u kojoj oni sudjeluju, završava minimalno s lakim tjelesnim ozljedama.

Foto: Ivan Balija
Ivan Pukec // Foto: Ivan Balija

– Podijelit ćemo te prsluke biciklistima i pješacima da ih što bolje uočavamo u prometu, da smanjimo prometnih nesreća na minimum. Mi ih ne možemo spriječiti, ali možemo podići razinu zaštite – zaključuje načelnik Ivan Pukec.

Spomenimo na kraju, biciklisti u uvjetima lošije vidljivosti trebaju nositi reflektirajuće prsluke ili neku drugu vrstu reflektirajuće odjeće, ako ga nemaju plaćaju kaznu od 300 kuna. Ovo se odnosi i na bicikliste koji se u takvim uvjetima kreću i po biciklističkoj stazi, kolničkom traku ili pješačkoj stazi.

čitam...