Blue Carpet u Zagrebu

Policija filmskim festivalom poziva na edukaciju o nasilju i opasnostima vezanima uz mlade te njihovoj zaštiti

Teme koje će, kroz četiri dana prikazivanja njemačkih i hrvatskih filmova, Blue Carpet obrađivati su ekstremno nasilje i radikalizam, nasilje u obitelji, međuvršnjačko nasilje i nasilje na sportskim natjecanjima, maloljetnička delinkvencija i drugo.

12:47h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Prvi međunarodni festival preventivno-edukacijskih filmova o sigurnosti Blue Carpet, Ravnateljstvo policije organizira u zagrebačkom Kinu Europa od nadolazećeg ponedjeljka do srijede, te i PU Koprivničko-križevačka poziva svoje građane da se pridruže.

Ideja i želja festivala je edukacija i informiranje djece i mladih o prihvatljivim oblicima društvenog ponašanja i mjerama samozaštitnog ponašanja, kroz suvremene metode u prevenciji
kriminaliteta, uz korištenje multimedijalnih sadržaja te zajedničkim angažmanom stručnjaka iz policije i drugih nadležnih državnih tijela i institucija.

Iz policije naglašavaju kako je tu vrlo značajan i angažman javnih ustanova, znanstvene i umjetničke zajednice, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i istaknutih pojedinaca.

Teme koje će, kroz četiri dana prikazivanja njemačkih i hrvatskih filmova, Blue Carpet obrađivati su ekstremno nasilje i radikalizam, nasilje u obitelji, međuvršnjačko nasilje i nasilje na sportskim natjecanjima, maloljetnička delinkvencija, opasnosti koje prijete djeci i mladima on-line, huliganizam, zaštita osobnih podataka, trgovanje ljudima, sklapanje prisilnih i/ili ranih brakova djevojčica u romskim zajednicama te problematika nasilja općenito.

Popratni sadržaji u Kinu Europa uključuju interaktivne radionice i debate s ekspertima iz različitih područja, prezentacije rezultata najnovijih istraživanja na teme iz područja sigurnosti i prevencije
kriminaliteta te tematska izložba umjetničkih radova s motivima policije.

Nositelji Blue Carpet festivala su Ravnateljstvo policije MUP-a RH i Ministarstvo unutarnjih poslova njemačke Savezne pokrajine Baden – Württemberg, uz podršku Ureda časnika za vezu njemačke Savezne policije Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.