Policija podsjeća na nadolazeće zimske uvjete na cesti

12:08h
0
Uskoro bi i naše ceste mogle ovako izgledati // ilustracija

S pogoršanjem vremena i padom temperatura gužve kod vulkanizera sve su veće, jer se vozači pripremaju za zimske uvjete na cestama. Vozila moraju imati zimsku opremu kada je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica, a to prvenstveno znači sve četiri zimske gume na automobilima ili pak ljetne gume s najmanjom debljinom utora od četiri milimetra, ali u tom slučaju moraju imati pripravne lance, podsjetili su iz koprivničko-križevačke Policijske uprave. Načelnik Odjela policije Romano Vaupotić upozorio je na novčanu kaznu za one koji se toga neće pridržavati.

– Za sam prekršaj nekorištenja zimske opreme za vozača je predviđena kazna od 700 kuna, kaže Vaupotić.

Za službena vozila, odnosno tvrtke i odgovorne osobe u njima, kazne su i mnogo veće. Osim guma, na vozilima bi bilo dobro provjeriti kočnice, svjetla, stanje akumulatora, prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla te stanje brisača, a u vozilo staviti strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje. A kad stupe zimski uvjeti prvenstveno treba smanjiti brzinu, povećati razmak između vozila te prije sjedanja za volan, s vozila skinuti sav snijeg i led.

U srijedu, 24.11.2010. godine s početkom u 7,30 sati izvršit će se Smotra vozila Zimske službe Grada Koprivnice, na Gradskom sajmištu (Ulaz iz Potočne ulice).

S danom 15. studenog 2010. godine započeo je rad zimske službe i trajat će do 15. ožujka 2011. godine u skladu s Planom održavanja nerazvrstanih cesta, gradskih ulica, trgova i parkirališta u zimskom razdoblju na području grada Koprivnice, a kojim se predviđa skup mjera i postupaka potrebnih za omogućavanje prohodnosti cesta i sigurnog prometovanja u zimskim uvjetima.

Planom zimske službe je obuhvaćeno 151.158 km nerazvrstanih cesta koje su pod gradskom nadležnošću i 47.185 km pješačko-biciklističkih staza. Odabrani izvršitelj zimske službe je „Koming“ d.o.o. iz Koprivnice, a planom se za sezonu 2010/2011. predviđa iznos od 1.600.000,00 kn (uključen PDV).

Pored nerazvrstanih cesta u zimskom periodu predviđeno je održavanje nogostupa u duljini 40.520 km, a radove obavlja GKP “Komunalac” d.o.o. iz Koprivnice. Za navedene radove predviđeno je 250.000,00 kn.

Ukupni iznos predviđen za zimsko održavanje je 1.850.000,00 kn, a sredstva su osigurana u Proračunu Grada Koprivnice.

izvor: Radio Koprivnica

čitam...