NOVA INTERNETSKA PRIJEVARA

Policija poručuje: Ne nasjedajte na lažne poruke u ime MUP-a

Iz MUP-a su posebno naglasili kako su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice.

13:27h
0
Tipkanje // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Ravnateljstvo policije upozorilo je u srijedu građane da ne nasjedaju na lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a s naslovom ‘Mup Sharepoint Files’ jer je riječ o internetskoj prijevari.

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba, piše na službenim stranicama MUP-a.

– Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta – priopćili su.

Iz MUP-a su posebno naglasili kako su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice.

– Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju – poručili su iz MUP-a Republike Hrvatske.

Više informacija o „vishingu“, „phishingu“ i različitim oblicima internetskih prijevara kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći OVDJE.

čitam...