cilj smanjenje ozljeda

Policija poziva na oprez kod rukovanja s petardama, preventivno će nadzirati sve javne površine kako bi spriječili ozljede

Ozljede najčešće dolaze kada djeca pale petarde u svojim rukama iako je na kutijama u uputama navedeno da se moraju paliti na zemlji, a problem još predstavlja paljenje fitilja na sredini, odnosno on ne počinje gorjeti od početka te je vrijeme detonacije puno brže.

12:15h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

MUP od 1993. godine provodi operativnu akciju Mir i dobro čiji je cilj u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana ostvari povoljno stanje sigurnosti u segmentu javnog reda i mira, cestovnog prometa i kriminaliteta. Pozornost policije bit će usmjerena na prostore gdje će se održavati javna okupljanja poput Adventa, gradskih trgova, ugostiteljskih objekata i dočeka Nove godine.

– Tom prilikom policijski službenici svojom nazočnošću će djelovati preventivno, a prema najtežim prekršajima, pogotovo u cestovnom prometu, poduzimati će sve zakonom propisane radnje – rekao je Jančijev.

Tijekom prošle godine u razdoblju provođenja iste akcije zbog nepropisnog korištenja pirotehničkim sredstvima ozlijeđene su dvije osobe, dok je taj broj 2016. godine bio duplo veći, tako da policiju raduje smanjenje, no ističu da je cilj broj smanjiti na nulu.

Damir Jančijev, voditelj službe policije, pojasnio je činjenično stanje oko kupnje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Foto: Jurica Karan
Damir Jančijev // Foto: Jurica Karan

– Sredstva koja se najčešće koriste, sredstva kategorije F2 i F3, ona se mogu kupiti samo od 15. prosinca do 1. siječnja, a korištenje je dozvoljeno samo od 27. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina. Druga sredstva, kategorije F1, to su manje petarde koje se mogu kupiti i koristiti cijele godine te su dozvoljena za koristiti građanima starijim od 14 godina – kazao je voditelj službe policije.

U Policijskoj upravi apeliraju da se oprezno rukuje piroteničkim sredstvima, a problem im predstavlja i kada netko stariji od 18 godina pribavi petarde pa ih da nekom mlađem od 18 na korištenje. Isto tako, ozljede najčešće dolaze kada djeca pale petarde u svojim rukama iako je na kutijama u uputama navedeno da se moraju paliti na zemlji, a problem još predstavlja paljenje fitilja na sredini, odnosno on ne počinje gorjeti od početka te je vrijeme detonacije puno brže.

Ako baš morate koristiti petarde, molimo vas da budete oprezni i pobrinite se da nitko ne strada.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan