0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
krštenje mošta

Policija uoči Martinja od sutra vrši pojačane kontrole, a onima koji slave savjetuju dogovornog vozača
P

Od sutra 6. do ponedjeljka 16. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Ne propustite

Tijekom deset mjeseci ove godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 473 prometne nesreće, od čega tri nesreće s poginulim osobama i 142 nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama smrtno su stradale tri osobe, 33 osobe su teško ozlijeđene, dok je 147 osoba lakše ozlijeđeno.
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 102 prometne nesreće ili 22 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola u prosjeku su prouzročili svaku četvrtu prometnu nesreću.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 33 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradale su 42 osobe od kojih je osam osoba teško ozlijeđeno, dok su 34 osobe lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 23 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Od 1.147 sudionika prometnih nesreća, kod 133 sudionika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu.

Pod utjecajem alkohola bilo je 126 vozača od ukupno 737 vozača u prometnim nesrećama odnosno prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod 17 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. Svaki šesti vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama bio je pod utjecajem alkohola. Tijekom prvih deset mjeseci policijski službenici su sankcionirali 17.581 prometni prekršaj od čega su poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1.986 vozača.

Kako nam predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „krštenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije uslijed čega dolazi do prometnih nesreća. Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave “Martinja”, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića, a posjeduju valjane vozačke dozvole.

Mladim vozačima, ali i svima koji će, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, u društvu prijatelja proslaviti „Martinje“, savjetujemo korištenje instituta „dogovornog vozača“, odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača. „Dogovorni vozač“ neće konzumirati alkoholna pića i upravljati će vozilima.

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, od 6. (petak) do 16. studenoga (ponedjeljak) 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, u sklopu kojeg će se tijekom vikenda provoditi akcije „Vikend bez alkohola“, a dana, 11./12. studenoga, akcija „Dan bez alkohola“.

Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost bit će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i recidivistima, a policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Visok je 34 metra

FOTO Poznati toranj između Majurca i Križevaca odlazi u povijest, mještani ogorčeni: Ajmo stati uz čovjeka, što sve može učiniti ljudska pakost!

Sada već poznati toranj u dvorištu obiteljske kuće između Majurca i Križevaca koji putnicima na toj prometnici zbog svoje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti