Više poginulih nego lani

Na policiji analizirano stanje sigurnosti u prošloj godini, Romano Vaupotić: Razriješenost kaznenih djela je 81,1 posto, u top pet smo policijskih uprava

I dalje je vodeći uzrok prometnih nesreća brzina, ispada da se svaka četvrtka prometna dogodila zbog toga. Nakon brzine, to je vožnja u alkoholiziranom stanju, rekao je Dragutin Brljak, ovlašteni za obavljanje poslova voditelja službe KC.

17:00h
0
Policija - konferencija za medije
Foto: Ivan Brkić

Romano Vaupotić, voditelj službe kriminalističke policije istaknuo je da je prošla godina bila jedna od uspješnijih kada je riječ o kaznenim djelima, na današnjoj policijskoj konferenciji za medije.

– Zabilježena su 1193 kaznena djela što je u odnosu na 2016. godinu smanjenje za 13,1 posto. Ako sagledamo taj dio u nekom petogodišnjem periodu, riječ je o godini u kojoj je bilo najmanje kaznenih djela na području policijske uprave – istaknuo je R. Vaupotić.

Ukupna razriješenost kaznenih djela je 81,1 posto. Rezultat je to koji je u vrhu Republike Hrvatske, u top pet policijskih uprava. Zabilježeno je i 157 kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta, 147 vezano za droge te 331 kazneno djelo na štetu maloljetnika.

– Najbrojnija su kaznena djela općeg kriminaliteta i ista čine 42,4 posto, odnosno bilo je 506 slučajeva takvih slučajeva. Teža kaznena djela koja bi ostala nerazriješena nemamo, a posebice ona koja se odnose na ubojstva, samoubojstva ili teška ubojstva. Lani se dogodilo jedno kazneno djelo pokušaja ubojstva – kazao je.

Policija - konferencija za medije
Romano Vaupotić // Foto: Ivan Brkić

Dodao je da će se i dalje raditi na pojačanoj suradnji s građanima, s ciljem zajedničke borbe protiv kriminala na svim razinama jer jedino takav način rada garantira uspjeh.

Brojke kažu da se lani dogodilo manje prometnih nesreća, točnije 598, što je smanjenje za 3,4 posto. Nastradalo je 329 osoba, a riječ je o smanjenju za 8,6 posto.

– Nismo zadovoljni s činjenicom da je došlo do povećana broja poginulih u prometu. U prošloj je 13 osoba poginulo, a to je povećanje za 10 posto. Nastradao je 241 vozač, 65 putnika te čak 22 pješaka. I dalje je vodeći uzrok prometnih nesreća brzina, ispada da se svaka četvrtka prometna dogodila zbog toga. Nakon brzine, to je vožnja u alkoholiziranom stanju – rekao je Dragutin Brljak, ovlašteni za obavljanje poslova voditelja službe KC.

Policija - konferencija za medije
Dragutin Brljak // Foto: Ivan Brkić

Tako su lani policijski službenici u nadzoru cestovnog prometa sankcionirali 13.734 prekršaja od toga 3.248 zbog brzine, a čak 2.015 zbog alkohola.

Evidentirana su 369 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je smanjenje za 35 prekršaja. U prekršajima je sudjelovalo 500 počinitelja, što je za 69 osoba manje. Bilježi se porast u slučajevima koji se odnose na prosjačenje i omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika.

– I ove ćemo godine posebnu pozornost posvetiti brzini, sigurnosnom pojasu, alkoholu te korištenju mobitela u vožnji. Naravno, cilj nam je podići razinu sigurnosti svih sudionika – kazao je Brljak.

Policija - konferencija za medije
Siniša Došenović // Foto: Ivan Brkić

O stanju sigurnosti na državnoj granici govorio je Siniša Došenović, voditelj službe za granicu te istaknuo da je evidentirano 214.245 prijelaza putnika. Izdvojit ćemo slučajeve krijumčarenja kojih je bilo osam. U njih šest je riječ bila o pokušaju krijumčarenja droge, jedan je pokušaj bio krijumčarenja ljudi te jedan koji se odnosio na krijumčarenje duhana.

Na kraju konferencije za medije, Dražen Laljek, glasnogovornik i Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću zahvalili su medijima na suradnji i korektnom prenošenju informacija.

Detaljnije stanje sigurnosti u prošloj godini možete pogledati na linku.