Svijet žena

Policistični jajnici: Prvi simptomi i kako prepoznati problem

Izliječenje sindroma policističnih jajnika nikada nije u potpunosti moguće, no ako na vrijeme obratite pažnju na problem i postupite po uputama liječnika, to može bitno smanjiti rizike za razvoj drugih bolesti i stanja, a ujedno i simptome ublažiti koliko god je to moguće. 

09:30h
0
sindrom policisticnih jajnika

Upravo policistični jajnici najčešći su problem uzrokovan hormonalnom neravnotežom kod žena. Osim problema sa vlasištem, tenom i kosom, sindrom policističnih jajnika dugoročno može dovesti i do puno ozbiljnijih posljedica, kao što su povećan rizik za brojne kronične bolesti i neplodnost.

Simptome nije uvijek lako uočiti, uglavnom problem počinje sa sve dužim ili neredoviti ciklusima, pa sve do potpunog izostanka mjesečnice. Na ultrazvuku jajnici izgledaju uvećani ili je moguće uočiti ciste koje nalikuju na bisernu ogrlicu. Moguće je primijetiti odstupanja u krvarenju, dok je jedan ciklus krvarenje vrlo oskudno, drugi ciklus ono može biti vrlo obilno.

Ostali simptomi koje je moguće uočiti kod policističnih jajnika:

  • Akne, prištići i problematičan ten
  • Masna koža lica
  • Masna kosa
  • Osjetljivo vlasište
  • Pojačana dlakavost
  • Dobivanje na težini (osobito predio trbuha)

Ako se sindrom policističnih jajnika ne liječi na vrijeme, može dovesti do brojnih tegoba i bolesti, kao što su ozbiljna pretilost, spontani pobačaji, anemija, neredovita krvarenja, zakašnjela menopauza. Igroriranjem ovog problema povećavamo rizik i za razvoj brojnih bolesti, kao što su dvostruko veći rizik za razvoj raka vrata maternice i jajnika, čak sedam puta veći rizik za kardiovaskularne bolesti i veći rizik za pojavu dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Izliječenje sindroma policističnih jajnika nikada nije u potpunosti moguće, no ako na vrijeme obratite pažnju na problem i postupite po uputama liječnika, to može bitno smanjiti rizike za razvoj drugih bolesti i stanja, a ujedno i simptome ublažiti koliko god je to moguće.

Kako to postići? Prvi korak svakako je gubitak viška kilograma (ako on postoji, naravno). Smanjite i, ako je to moguće, potpuno izbacite sve nezdrave navike iz svog života, prestanite pušiti, konzumirati alkohol, hranite se zdravo, unosite dovoljno tekućine i provodite što više vremena na svježem zraku.

Nakon promjene životnih navika sljedeći korak je farmakološko liječenje koje se određuje ovisno o simptomima i vašim nalazima. Najčešća je terapija oralnim kontraceptivima kojima se reguliraju ciklusi. Ako planirate trudnoću, liječenje se uglavnom provodi lijekovima koji izazivaju ovulaciju. Kod ovog liječenje potreban je vrlo oprezan pristup kako bi se izbjegla hiperstimulacija jajnika, a ujedno i smanjio rizik od višeplodne trudnoće i spontanog pobačaja.

Još jedan, možda i najjednostavniji, način za rješavanje problema policističnih jajnika jest lasersko uklanjanje koje se koristi kod žena koje ne reagiraju na medikamentoznu terapiju, no problem kod ovog oblika liječenja je to što je kratkoročan i ciste se vrlo brzo ponovno vraćaju.

Postoje i brojni prirodni pripravci koji se često spominju u kontekstu sindroma policističnih jajnika, no njih svakako ne treba uzimati prije nego se o tome posavjetujete s liječnikom.

Jesi li se ti susrela s problemom policističnih jajnika?