Političke stranke će same odlučivati koliko će i kome dati od dobivenog novca

21:48h
0
Detalj sa sjednice Županijske skupštine // Foto: Koprivnica.net

Sjednica Županijske skupštine održana je tijekom današnjeg poslijepodneva i večeri, 24. veljače, i ponovno se na dnevnom redu pronašlo nekoliko točaka koje su izazvale opsežne rasprave. Pamtit ćemo je i po tome što je prisegu kao novi član koji nastavlja s mandatnom dužnosti u skupštini položio Darko Ledinski (SDP), ponovno aktiviravši svoj mandat. Kao njegov zamjenik, Tomislav Babić trebao je napustiti skupštinu, no svoj je mandat sada u mirovanje odlučio staviti Boris Garaj, kojeg će također zamijeniti Babić.

Jedna od točaka koja je izazvala opsežnu raspravu je svakako ona koja se odnosila na Zaključak o rasporedu sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije političkim strankama za 2014. godinu. Naime, riječ je o naknadi koju imaju pravo primiti političke stranke koje imaju svoje članove u Županijskoj skupštini i to ovisno o njihovom broju.

Tako će na račun županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke biti uplaćen iznos od 137.990,39 kuna, Socijaldemokratske partije Hrvatske 87.476,05 kuna, Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati 38.193,77 kuna te Hrvatskoj demokratskoj zajednici 125.669,82 kune. Tu su i županijske organizacije Hrvatske socijalno-liberalne stranke koja će dobiti 12.320,57 kuna, Hrvatske stranke umirovljenika 24.641,14 kuna te Autohtona-Hrvatska stranka prava Zagreb kojoj pripada 12.320,57 kuna, Stranka umirovljenika Zagreb koja će dobiti 13.552,63 kune te županijska organizacija Hrvatskih laburista – Stranke rada koja će za svoje vijećnike dobiti 25.873,20 kuna. Svakom od članova Županijske skupštine izabranog s liste grupe birača, a to su Mijo Bardek, Željko Lacković i Mladen Švaco, pripada po 12.320,57 kuna.

Riječ je o ukupnom iznosu od gotovo 515.000 kuna, a raspoređena će se sredstva doznačiti na žiro račune političkih stranaka, odnosno na poseban račun člana Županijske skupštine izabranog s liste grupe birača, svakog tromjesečja u 2014. godini u jednakim iznosima.

Darko Ledinski (u sredini) položio je prisegu za županijskog vijećnika // Foto: Koprivnica.netSpomenuta se opsežna rasprava vodila po pitanju kolikog će se udjela od naknada stranke odreći te u koju će se svrhu taj novac upotijebiti. Tomislav Babić je u ime Kluba članova SDP-a, HNS-a, HSU-a i HSLS-a predložio da se naknade smanje za 30 posto te da se ostatak novca upotrijebi za poticanje zapošljavanja i potpore u poduzetništvu. Kandidat grupe birača Mijo Bardek ispred kluba Nezavisnih članova složio se na posljetku sa smanjenjem od 30 posto, ali želio je da se novac donira članovima Kluba Latica, koprivničke Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Zlatko Delimar iznio je prijedlog Hrvatskih laburista – stranke rada također za 30-postotno smanjenje, no novac bi utrošio za socijalno zbrinjavanje građana.

– Dame i gospodo stvarno vam se divim i u svoje osobno ime i u ime Autohtone Hrvatske stranke prava. Divim se iz tog razloga što niste imali snage da se zabrani na nivou države financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna. Ovo bi trebalo pričati gore na vrhu, a ne da tu jeftine političke poene skupljate! Sram vas bilo! Ako se želite odreći svojih sredstava, ima načina na koje to možete učiniti i u bilo čiju korist hoćete. Mi smo našli način i nećemo uzeti ni kune! – bio je odrješit za govornicom po tom pitanju Milan Bingula iz A-HSP-a.

Da je riječ o političkom potezu kojim se ne rješava mnogo, složio se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Smatra da 154.000 kuna nije dovoljno da se pomogne gospodarstvu, a posebice ne svim nezaposlenim s područja županije.

– Došao sam do zaključka da je vrlo teško pronaći rješenje i da bi mi vrlo rado podržali sve ove prijedloge, ali kako sve skupa zadovoljiti? Nikako. Mislim da je sve to skupa jedno političko pitanje. I sad ako smo mi protiv toga, ispast ćemo socijalno neosjetljivi, bešćutni i sl. Zato na posljetku predlažem da prihvatimo ovu odluku kako je i predložena, a mi ćemo se kao stranke onda odlučiti koliko ćemo i kome donirati – predložio je župan Koren, a na posljetku je ova odluka i izglasana.

Svoju joj je potporu za govornicom dala i Verica Rupčić (HDZ), Zdravko Tuba (HSS) te dožupan Darko Sobota, dok su Darko Ledinski (SDP) i Mijo Bardek (nezavisni vijećnik) pokušali uvjeriti članove skupštine kako je najmanje što mogu učiniti javno se odreći 30 posto sredstava, jer su vremena teška i građani se odriču svega pa bi se ovom gestom pokazalo da su spremni dijeliti sudbinu ljudi.

No, svoje će veliko srce stranke morati dokazivati pojedinačno, prema svojim proizvoljnim odlukama, a župan Koren je javno obećao kako će se HSS odreći 30 posto dobivenog novca, ali još mora odlučiti u koju svrhu.

VIDEO SNIMKA 1.dio

VIDEO SNIMKA 2.dio

čitam...