epidemija

Poljoprivrednici zahtijevaju hitne mjere za spas OPG-ova, predložili Vladi četiri poteza

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži uspostavu nacionalne veletržnice i burze poljoprivrednih proizvoda te otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.

10:19h
0
Foto: Sanjin Bojić

Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je od Vlade i Ministarstva poljoprivrede hitne mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki koje “trpe jedan od najvećih udara zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom”.

Za spas “već desetljećima devastirane poljoprivredne proizvodnje” predlažu četiri hitne početne mjere, piše RTL.

Među ostalim, iz te udruge traže otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova koja trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Predlažu i otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove, poljoprivredne obrte i male poljoprivredne tvrtke za sve njihove zaposlenike uključujući i vlasnika.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži uspostavu nacionalne veletržnice i burze poljoprivrednih proizvoda te otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.

Također traže i otpis udjela potraživanja koja postoje prema najmoprimcima za najam državnog ili gradskog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu te financijsku pomoć OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima.

Iznijeli su i prijedlog regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Uz otpis/povrat sredstava koji su OPG-ovi, poljoprivredni obrti i mala poljoprivredna poduzeća platili komunalnim poduzećima za najam mjesta na tržnicama za 2020. godinu, traže i otpis komunalnih davanja OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima za čitavo vrijeme trajanja krize.