PRVI PODACI

Cijepljenje će odbiti 50 posto liječnika, pitali smo Devčića kakva je situacija kod nas

Naša iskustva iz cijepljenja protiv gripe, otprilike, govore o 300 djelatnika od njih 850. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv za COVID-19, rekao je ravnatelj.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Prvi podaci anketa o cijepljenju protiv Covida-19 govore kako bi se u hrvatskim bolnicama cijepila polovica liječnika, dok će se na isto odlučiti nešto više medicinskih sestara, piše jutarnji.hr.

Navode kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo s ciljem pravilne organizacije želi saznati o kojem je broju ljudi riječ, uzevši u obzir da primanje cjepiva nije obavezno. Primjerice, spominju kako je u KBC-u Zagreb manje od polovice liječnika za cijepljenje, dok se 60 posto odnosi na medicinske sestre. U KB-u Sveti Duh je, pak, postotak na strani liječnika, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice polovica zaposlenika željna cijepiti se. Također, HZJZ vjeruje da će se brojka povećati.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica, kazao nam je kako se kod njih anketa ne provodi.

– Naša iskustva iz cijepljenja protiv gripe, otprilike, govore o 300 djelatnika od njih 850. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv za COVID-19. Ne možemo prejudicirati, nismo radili anketu – odgovorio je dr. Devčić.

Foto: twenty20.com
Ilustracija // Foto: twenty20.com

Istaknuo je kako će se on cijepiti, dodajući kako podržava cijepljenje kao način suzbijanja epidemije.

Za ranije iznesene brojke o, okvirno rečeno, 50 posto liječnika i medicinskih sestara koji su potvrdili da će se cijepiti kaže kako je riječ o “jako dobrom uspjehu”.

– To je visok postotak. Prema našem iskustvu, protiv gripe cijepi se od 30 do 40 posto djelatnika. Što će biti s ovim, vidjet ćemo – zaključio je Devčić.

Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

čitam...