Povijesni dan za Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Položen kamen temeljac za novu zgradu Centra za pomoć u kući

Kroz projekt vrijedan skoro 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU ova zgrada stvorit će uvjete za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga

09:56h
0
Polaganje kamena temeljca

Kamen temeljac za izgradnju Centra za pomoć u kući položili su u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. godine, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac te gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Novi objekt gradi se u Herešinskoj ulici, u sklopu projekta “Centar za pomoć u kući Koprivnica” ukupno vrijednog 14,88 milijuna kuna. Izgradnjom Centra za pomoć u kući povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica, čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Polaganju kamena temeljca, točnije vremenske kapsule u kojoj je pismo s osnovnim podacima o projektu “Centar u kući Koprivnica”, GDCK Koprivnica, našem gradu i zemlji, prisustvovali su zaposlenici i članovi Odbora koprivničkog Crvenog križa, predstavnici Grada Koprivnice i drugi gosti. Prilikom tog svečanog čina, čelnici GDCK Koprivnica i Grada Koprivnice izrazili su zadovoljstvo provođenjem ovog velikog i značajnog projekta.

Izgled buduće zgrade Centar za pomoć u kući u Herešinskoj ulici // Izvor: Petgrad

– Ovim projektom ćemo riješiti problem nedostatka prostora s kojim se susrećemo, a kad bude gotov Centar imat ćemo sve uvjete da još više i još kvalitetnije pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Velik je ovo dan za Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i najljepša čestitka za 140. rođendan društva – naglasila je ravnateljica Adela Sočev.

Zadovoljstvo i ponos nije skrivao ni predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac.

– Povijesni je ovo dan, jer ovakvi važni objekti grade se jednom u ljudskom životu. Centar je nešto što ćemo ostaviti našim mlađim naraštajima te omogućiti da kvalitetu socijalnih usluga podignemo na još višu razinu – rekao je predsjednik Vjekoslav Štimac.

Gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić i ovaj put je čestitao svima koji su doprinijeli povlačenju 15 milijuna kuna EU sredstava za gradnju Centra za pomoć u kući te izrazio zadovoljstvo što će to raditi domaći izvođači.

– Izgradnjom potpuno novog objekta radimo ogroman iskorak u funkcioniranju Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. To će omogućiti podizanje na viši nivo u pružanju pomoći i ljudskoj solidarnosti, koja nam je nužna možda više nego ikada, ali i u brojnim edukativnim programima koje provodi koprivnički Crveni križ te je zapravo po svemu tome među najboljima u Hrvatskoj. Kao Gradu drago nam je da imamo takve ljude, da imamo takvo Gradsko društvo Crvenog križa, ponosni smo što možemo sudjelovati u tako velikim iskoracima – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić na gradilištu u Herešinskoj ulici, uoči polaganja kamena temeljca.

Radovi na temeljima budućeg Centra

Provedba projekta počela je izradom projektno tehničke dokumentacije temeljem koje je ishođena građevinska dozvola u siječnju 2021. godine. Grad Koprivnica, odlukom Gradskog vijeća, za gradnju je darovao zemljište površine 2455 četvornih metara u Herešinskoj ulici u Koprivnici. Nakon provedenog postupka nabave za izvođača radova izabrana je tvrtka MOD d.o.o. iz Koprivnice, u iznosu od 12.468.890,60 kuna. Ugovor za izvođenje radova potpisan je 18. listopada 2021. godine. Planirano trajanje radova je 10 mjeseci. Radovi su počeli u studenome 2021. godine.

Do svibnja 2023. godine bit će izgrađena i opremljena nova zgrada. Prostorije će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U prizemlju na 300 četvornih metara bit će pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara. Na katu će biti prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će skladišni prostor površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila.

Kuhinja će biti opremljena profesionalnim uređajima i imat će povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica. Izgradnjom objekta stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika, povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Svečanost na gradilištu u Herešinskoj ulici

Projekt “Centar za pomoć u kući Koprivnica” sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 14.884.891,35 kuna. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Razdoblje provedbe je 36 mjeseci, od svibnja 2020. do svibnja 2023. godine.

Projekt je odobren u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza”, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Zaposlenici i članovi Odbora GDCK Koprivnica